Vad är en Varicocele?

September 17

En varicocele liknar ett åderbråck, men det förekommer endast hos män i regionen av testiklarna, oftast ovanför vänster testikel. Det är ganska vanligt, och förekommer i mer än 10% av män, ofta förekommer i tonåren eller tidig vuxen ålder. Det är i huvudsak en förstoring av en eller flera pampiniform plexus vener, vilka avrinning blod från testiklarna. Forskning tyder på att utvecklingen av dessa förstorade vener kan bero på något avvikelser i hur venerna arbetet.

Det kan finnas några symtom på en varicocele utom en anmärkningsvärd utvidgning eller bula som är helt klart en förstorad ven. Om pressas det är oftast inte anbud och känns lite fast. Emellertid är det möjligt för varicoceles att förstora mer. Ibland kan de också orsaka smärta, speciellt när man sitter under långa perioder eller om en person tillbringar en dag gör tungt arbete eller utöva själv.

En möjlig komplikation av detta villkor är att det kan producera infertilitet hos vissa män, och en undersökning av orsakerna till infertilitet skulle inkludera att se till att en man inte har en varicocele. En annan potentiell komplikation av en obehandlad varicocele är testikelatrofi (krympning) av en testikel. Dessa komplikationer donâ € t inträffar alltid, och behandling av detta tillstånd får endast anges när de gör, eller om varicocele är mycket stor och / eller orsakar smärta.

Flera metoder kan användas för att avlägsna en varikocele. Dessa inkluderar några olika öppna kirurgiska tekniker, som ofta är de vanligaste reparationsmetoder. Kirurger kan arbeta från ett snitt i buken eller under ljumsken när en patient är under narkos (ofta lokal eller sedering). De vidgade vener är placerade och avlägsnas (ligeras eller klippa). Öppna kirurgiska tekniker är ofta utförs som dagkirurgi och tenderar att vara mycket framgångsrik. Män som har dessa operationer kan behöva tillbringa några veckor att återhämta sig innan återuppta normala aktiviteter och kanske inte kan göra några tunga lyft för ca 6 veckor.

Andra metoder för att avlägsna varicocele kan inkludera de som använder laparoskopi, fast detta ISN € TA vanlig metod i många länder. Ett annat alternativ som kallas varicocele embolisering, som är relativt nytt, och kan ibland avfärdas som en dålig alternativ. Detta använder kateterisering för att blockera en ven så att de vidgade vener försvinner. Studier på denna metod antyder att det kan vara oerhört effektiv och det har fördelen av snabb återhämtningstid. Fortfarande, många läkare känner sig öppen kirurgi är det bästa alternativet, men läkarutlåtande om den mest framgångsrika behandlingen är förvisso komma att ändras.

  • Behövs ibland kirurgi för att korrigera åderbråck på testiklarna.
  • En varicocele kan vara smärtsamt och orsaka en människa att bli infertila.
  • Öppen operation är den vanligaste metoden för att behandla varikocele.
  • En variocele inträffar nära testikeln.
  • Varicocele är i huvudsak en förstoring av en eller flera pampiniform plexus vener, vilka avrinning blod från testiklarna.