Vad är Ungdom fiktion?

June 7

Unga vuxna fiktion, ofta kallad YA, är litteratur skriven i första hand för en publik av ungdomar. Även läsare i olika åldrar njuta ungdomslitteratur, har vissa organisationer försökt officiellt identifiera åldersgrupp. The Young Adult Library Services (YALSA), till exempel, etiketter dessa läsare som preteens och tonåringar i åldrarna 12 till 18. De teman inom tonårsromanens är utformade för att resonans med teen läsare. Trots övervägande tonårs teman, gränserna för tonårsromanens oskärpa ofta med de av barnlitteratur och vuxenlitteratur.

YA romaner har teman och tomter som är relevanta för preteens och tonåringar som stöter livssituationer vanligtvis okända under barndomen. Sådana teman kan innefatta första kärlek, grupptryck, och rasrelationer. Vissa teman anses vassare, såsom sexualitet, alkohol och drogmissbruk, tonårsgraviditet, missbruk relationer, och hemlöshet, och är ofta förmedlas av teen berättare. Oavsett tomter och teman, de flesta YA romaner inkluderar en inställning som tonåringar kan identifiera. Sådana inställningar kan omfatta skolan, en efter skolan tillhåll, ett första jobb, en idrottsplats, eller någon kombination av platser ungdomar ofta.

Generellt ungdomar har möjlighet att lätt identifiera de tonårs teman inom tonårsromanens, och detta kan vara anledningen till många lärare använder YA romaner som pedagogiska verktyg. Vanligtvis varje YA roman lärs ut i skolan omfattar en tonåring huvudperson som står inför några intern eller extern kamp relaterad till moral, tro, eller meningen med livet eller sin omgivning. Några klassiska exempel på sådana ungdomslitteratur som lärs ut i skolan är "Räddaren i nöden" av JD Salinger, "The Adventures of Huckleberry Finn" av Mark Twain, och "Flugornas herre" av William Golding. Naturligtvis mer samtida exempel ytan från tid till annan. Till exempel den tidiga 21-talet såg böckerna i "Harry Potter" -serien vinna popularitet som pedagogiska verktyg i mitten och gymnasier samt högskolor.

Ofta kan gränserna på vardera sidan av tonårsromanens suddas ut. Till exempel kan vissa unga vuxna romaner inkluderar teman som är relevanta för yngre barn, eller de kan innehålla teman som är relevanta för vuxna. Ibland kan de innehålla teman som är relevanta för båda åldersgrupperna. Av denna anledning är det viktigt att föräldrar till yngre barn övervaka sina barn "läsmaterial. Medan kommande myndigt romaner kan innehålla element som verkar passande för unga läsare, såsom identitet och familjefrågor, kanske föräldrarna hitta några element, såsom missbruk och sexualitet, alltför intensiv för tiden.

  • Harry Potter-serien kategoriseras som tonårsromanens.
  • Vissa YA romaner är avsedda för en yngre publik.
  • Vissa YA romaner kan funktionen teman av sexualitet och tonårsgraviditeter.
  • Unga vuxna (YA) romaner har ofta teman och rita linjer som är relevanta för ungdomar.
  • "Räddaren i nöden", av JD Salinger, är ett exempel på klassiska tonårsromanens.