Vad är spastisk dysartri?

September 28

Spastisk dysartri är ett medicinskt tillstånd som negativt påverkar en persona € s förmåga att tala. De med detta tillstånd har svårt korrekt styra en eller flera muskler som används när han talade. De kan ha svårt att korrekt uttala konsonanter, har oregelbundna pauser när man talar, talar i en monoton eller andas tungt ut ur sin näsa när han talade. I svårare fall kan en person har problem att uttala vokaler i ord också.

Personer med spastisk dysartri erfarenhet av en eller flera av flera vanliga tal symptom på sjukdomen. Exakt hur en persona € s tal påverkas av spastisk dysartri beror helt på källan till tillståndet, och hur allvarliga de ursprungs hälsoproblem är. De flesta patienter drabbas av mer än en tal svårigheter, vilket kan innefatta problem med telefonvolym, tonhöjd, ton och övergripande röstkvalitet.

Den störning kan orsakas av en av flera andra medicinska problem. De som har cerebral pares kan också ha spastisk dysartri, på grund av de neurologiska problem orsakade av cerebral pares. Andra neurologiska problem kan vara källan till det tillstånd, såsom en hjärntumör eller allvarlig huvudskada. Dessutom kan andra förhållanden som kan leda till sjukdom inkluderar Tay-Sachs sjukdom, skador från hypotermi och borrelia.

Tal förmågor är inte den enda kroppslig funktion som kan påverkas av spastisk dysartri. Flera muskelgrupper påverkas av tillståndet, inklusive musklerna i tungan, läppar, käke och mjuka gommen. Villkoret kan påverka persona € s förmåga att andas på rätt sätt och att svälja, som påverkar hur personen äter och dricker.

Behandling av spastisk dysartri brukar hanteras av ett tal språk patolog. Det tal språk patolog måste först avgöra vilka effekter villkoret har på en persona € s muskelgrupper. Vissa övningar kan utföras av patienten, under ledning av tal språk patolog, för att hjälpa patienten att stärka berörda muskelgrupper och få större kontroll över sitt tal. Ändra hur en person använder muskler att tala är en annan teknik som används av tal språk patologer att hjälpa en patient förstärknings större vocal kontroll.

Vissa patienter, även med talterapi, inte kan förbättra sina röstresurser. Patienter som inte kan övervinna spastisk dysartri nog att vara begripligt behov av hjälp från andra enheter så att de på ett effektivt sätt kan kommunicera med andra. Dessa enheter kan omfatta textbaserade telefoner eller en talsyntes som den som används av den berömda vetenskapsmannen Stephen Hawking.

  • Spastisk dysartri kan orsakas av en allvarlig skallskada.
  • Den talsyntes som används av Stephen Hawking är ett alternativ för personer med spastisk dysartri.