Vilka är de bästa Folsyra Foods?

September 23

Folsyra livsmedel är de med höga nivåer av naturligt förekommande vitamin folat, såsom gröna bladgrönsaker och vissa frukter. Vissa livsmedel är också berikat med syntetisk version av folat. Dessa inkluderar berikade frukostflingor, berikade bröd och berikat vitt ris och pasta. Berikade sojamjölk är också hög i folsyra, och vissa människor kombinera den med spannmål i ett försök att nå sitt rekommenderade dagsbehovet av detta vitamin.

Folat är medlem i den vattenlösliga familjen av B-vitaminer, och dess namn kommer från latinets "folium" som betyder blad. Naturliga källor till folat inkluderar bladgrönsaker som sallad, kål, spenat, och turnipgreens. Folat finns också i bönor, nötter, avokado, och ägg. Vissa frukter, inklusive apelsiner, grapefrukt, jordgubbar och bananer, också naturligt innehåller folat. Förutom växter och spannmål, vissa kött - nöt och kalv lever i synnerhet - är exceptionellt höga folsyra livsmedel.

Folat spelar en viktig roll i kroppen, och folsyra livsmedel är nödvändiga för att upprätthålla god hälsa i ett antal olika sätt. Den kanske viktigaste är detta vitamin roll i att förebygga fosterskador och komplikationer i barnsäng. Den kan också hjälpa till vid förebyggande eller minskning av anemi, osteoporos, och demens. Folat är avgörande för cellutveckling och hjälper till att förhindra förändringar i DNA som kan leda till vissa former av cancer.

Forskning har visat att det är svårt att konsekvent ta in tillräckligt folat genom att konsumera livsmedel där det finns naturligt. Den föreslagna minimidagsbehovet för vuxna är 400 mikrogram. För kvinnor som är gravida, ökar detta till 600 mikrogram. Det är därför många regeringar världen över har antingen mandat eller rekommenderas starkt att vissa livsmedel, såsom bröd, ris och pasta, vara berikat bli höga folsyra livsmedel.

En kost som genomgående omfattar dessa livsmedel med höga halter av folat kommer att gå långt för att uppnå god hälsa. Studier har visat att folsyra, även i dess syntetisk version, är lätt assimileras, bryts ner och används av kroppen för god hälsa.

  • Baljväxter innehåller folsyra.
  • Spenat är packad med folat, en viktig B-komplex-vitamin som hjälper till att reglera produktionen av röda blodkroppar.
  • Berikade sojamjölk är hög i folsyra.
  • Avokado är höga i folat.