Vad är Vegan Cheese?

December 9

Vegan ost är en produkt avsedd för att ta över platsen för ost för människor som inte äter mejeri eller animaliska produkter. Ostsubstitut är ofta sojabaserad, men kan också göras från ris, näringsmässiga jäst, mandel, och många andra ingredienser än mjölk kombineras för att skapa en ost-liknande konsistens och smak. Medan vegan ostar använder aldrig mejeriprodukter, många gör använda kasein, som är en animalisk produkt.

Med tanke på att dessa ersättnings ostar inte är gjorda av mejeri, de ofta inte smälta eller smaka som osten de är avsedda att imitera. Sorter av vegan ost brukar klassificeras och marknadsförs enligt dess mejeri motsvarighet. Dessa sorter är cheddar, mozzarella, parmesan, blått, och många andra typer. I ett försök att smälta in väl på hyllan och uppfylla konsumenternas förväntningar, är vegan ostar ofta paketerad att se ut ungefär som de mejeri motsvarigheter. Till exempel kan parmesan säljas riven i en shaker, kan mozzarella komma strimlad i en påse, och amerikansk ost kan säljas i skivor, men på grund av det sätt osten tillverkas processen att få produkten till dessa former kan vara mycket skiljer sig från det sätt detta görs med mejeri ostar.

Medan den avsedda konsumenten av vegan ost ofta antas vara veganer, är det också äts av människor som är laktosintoleranta men annars äter animaliska produkter. Dieters ibland också vända sig till vegan ostar eftersom de är mindre kalori än mejeri versioner, även om de ofta har så mycket fett som fettsnåla mejeriostar. Eftersom inte alla som äter vegan ost är främst med dess brist på animaliska produkter, det finns många icke-mejeri ostar som fortfarande använder animaliska produkter som smärre ingredienser.

Som ostsubstitut inte är gjorda av mejeriprodukter, de kan inte alltid direkt ersätta mejeri ostar i måltider. Till exempel kan ett recept som kräver smält ost inte med vegan ost, även om nyare vegan ostar ibland smälter. Ett recept som är starkt smaksatt med ost kommer inte smaka samma med en vegan ersättare, och det kan inte ha samma konsistens på grund av de unika egenskaperna hos vegan ostar. Experiment är nödvändigt för att avgöra hur ett recept måste modifieras för att rymma vegan ingredienser.

Vissa veganer hävdar att även ostar som saknar någon animalisk produkt är inte riktigt vegan eftersom de innehåller palmolja. Dessa invändningar hävdar att eftersom ingredienser såsom palmolja orsakar djur dödsfall av den aggressiva förstörelse av livsmiljöer som är inblandade i produktionen av olja och av åtgärder som vidtagits på den del av producenterna palmolja, bör veganer inte äter vegansk ost. För att undvika att äta något oavsiktligt, är det särskilt viktigt för veganer och andra konsumenter att titta på ingredienserna i vegan ost att avgöra om produkten uppfyller adekvat med sin etiska eller kost grundsyn.

  • Vegan ost ofta smaksatt att smaka som populära mejeri ost sorter som cheddar.
  • Palmolja användning i ost är ett ämne för debatt för veganer.
  • Många människor är allergiska eller känsliga för mejeriprodukter eller undvika dem av etiska skäl.