Vad är Detective Stories?

July 1

Deckare är en genre av fiktion byggd kring en huvudperson som löser brott. Ofta är huvudpersonen involverad i utredningar av mord, även om andra typer av brott kan utredas liksom. Många deckare har en formel kontur som typiskt innehåller en sidekick, flera fel varv och tematiska element som förblir konsekvent genom en serie. Till exempel kan en serie kretsar kring en karaktär som driver ett bageri och löser mysterier på sidan, i vilket fall bakning blir ett återkommande tema i böckerna.

Historien om deckare är ganska gammal. Några av de äldsta kommer från Asien, där deckare var särskilt populär i Kina, och från den islamiska världen. I den engelskspråkiga världen, en explosion av deckare inträffade i den 19: e talet, då många publicerades i form av serier som människor kunde läsa i billiga tidningar. Sherlock Holmes romaner är en särskilt välkänt exempel på deckare från denna epok.

Detektiver kan arbeta självständigt eller som del av en byrå i dessa berättelser. Ofta har författaren skapat någon form av hyss eller ovanlig egenskap som är utformad för att göra karaktären mer dynamisk och intressant. Till exempel kan en detektiv serien har en kvinnlig huvudperson som arbetar som en detektiv i en tid när denna typ av arbete var rynkade på för kvinnor, eller det kan har en huvudperson som kämpar med depression medan du arbetar med mystery fall.

En nyfiken hyss av deckare som många läsare har noterat är att de ofta sker i små landsbygdskommuner med mord som är inget annat än alarmerande. Läsarna ibland undra hur någon är kvar i livet att bli mördad efter en viss punkt, eller varför de brottsbekämpande myndigheterna från den nationella regeringen utreder ovanligt hög mordfrekvens visas inte i böckerna. Denna fråga åt sidan, många deckare har en rik rollistan som läsare kan växa väldigt fästa vid.

Många människor tycks njuta deckare, och nya poster i denna genre ständigt släpps. Långvariga serien kan innehålla mängder av böcker, och folk även skriva noveller för antologier och novellsamlingar. Vissa tecken har blivit så älskad för läsarna att de har kommit till liv på tv, scen och skärm. Några kända namn i genren inkluderar Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Wilkie Collins, Raymond Chandler, Ellery Queen, Dorothy Sayers och Dashiell Hammett, bland många andra.

  • Vissa detektiv tecken är så älskad att de har väckts till liv på tv.
  • Deckare som är mer lättsam får topp barns intressen.
  • Deckare är ofta om mordutredningar.
  • Deckare utgör ofta en del av en långvarig serie.
  • Sherlock Holmes är presenterat i några av de mest kända deckare.