Hur väljer jag det bästa Salt Lick?

July 6

För att välja den bästa saltsten, måste du överväga vilken typ av djur det är och den nuvarande intaget av detta djur. Olika arter kräver olika mängder av natrium och andra mineraler i sin kost, och en kompletterande saltsten bör återspegla dessa behov. Vissa djur, såsom får, bör ha sina kompletterande mineraler som ges med deras foder, så löst salt kan ibland vara ett bättre val än en slicka. Andra djur behöver vissa mineraler under särskilda omständigheter, till exempel kor som kräver selen när de kalvning. Att ge mor kor med en saltsten som innehåller selen och andra spårämnen kan bidra till att förebygga olika livshotande sjukdomar i vader.

Saltstenar, eller mineralfoder, är solida block som består främst av natriumklorid. Termen kan också hänvisa till naturliga avlagringar av salt och andra mineraler som djuren söker sig i det vilda. Vare saltstenar är naturliga eller konstgjorda, kan de ge vissa makro- och mikronäringsämnen som djur behöver för att överleva. Många av dessa mineraler kan hittas i foder av hög kvalitet, men tillskott är ofta nödvändiga.

Den första faktor att beakta när vi letar efter de bästa saltsten är den typ av djur det är. Du bör alltid välja en saltsten som innehåller specifika mineraler som ditt djur behöver. Saltstenar som endast innehåller natriumklorid är vanligtvis inte tillräckligt, eftersom djur som kräver att komplettera behöver ofta andra spårämnen också. Får kräver normalt kalcium, fosfor och selen, medan kor som behöver typiskt även magnesium och andra spårämnen.

Det kan också vara viktigt att leverera vissa delar på vissa villkor. Kor i synnerhet behöver mycket salt när de ammande, eftersom deras kroppar använder den för att göra mjölken. Selen är också viktigt ungefär samtidigt som korna förlossningen, eftersom en brist på detta mineral kan leda till dödliga sjukdomar som vitt muskelsjukdom.

Den typ av djur kan också vara viktigt att tänka på det faktum att vissa arter göra bättre med kosttillskott som blandas in i fodret. Får är ett exempel som tenderar att göra bättre med blandade tillskott istället för saltstenar. Hellre än att ge en saltsten som innehåller alla nödvändiga spårämnen, är det oftast en bättre idé att helt enkelt blanda tillskott i deras foder så att det hela blir uppäten i tid. Den typ av foder är också viktigt att tänka på eftersom det kan innehålla alla nödvändiga mineraler, i vilket fall du inte kommer att behöva en saltsten i första hand.

  • Får göra bättre med mineraltillskott snarare än en saltsten.