Vad är Höft artros?

September 4

Hip artros är ett tillstånd där ben kopplade till höftlederna inte kan röra sig ordentligt. Höftlederna är täckta med en skyddande barriär som kallas ledbrosk, vilket hjälper till att dämpa området mellan höftleder och lårben. När ledbrosket börjar urarta, kommer höftleden börjar skrot mot lårben under rörelse och göra promenader smärtsam eller svår.

Symptomen på hip artros utvecklas långsamt och kan variera under perioder av ökad fysisk aktivitet. Symptomen kan börja som ömhet nära skinkor, lår eller ljumske. Eftersom villkoret blir värre, friktionen mellan höftled och lårben kan resultera i total förlust av ledbrosk och orsaka onormala extra ben utväxter som kallas ben sporrar. Personer med svår höft artros kommer normalt också haltar som villkoret fortskrider.

Det finns inga exakta orsakerna till hip artros, men det finns en mängd olika faktorer som kan bidra till risken för att utveckla sjukdomen. Personer med en familjehistoria av sjukdomen är mer benägna att få det, liksom dem som lider av höftskador tidigt i livet. Eftersom människor ålder, kan deras ben blir tunnare och mer mottagliga för försämring av artros. Fetma kan sätta extra stress på höftleder och orsaka ledbrosket att bära iväg.

En läkare kan diagnostisera hip artros genom att flytta en patientâ € s ben att kontrollera smärta eller klicka ljud som kan vara ett tecken på de lårben gnugga höftlederna. En patient kan också gå och stå på ett ben för att avgöra om han eller hon har ett betydande halta eller brist på höftstyrka indikativ av tillståndet. För att säkerställa patientâ € s symtom är inte på grund av en annan sjukdom, kan en läkare också köra röntgen för att kontrollera ben sporre utveckling.

Hip artros har inte ett botemedel, men dess symptom kan behandlas. Lindriga fall av sjukdomen kan behandlas genom att begränsa fysisk aktivitet som sätter press på lederna, samt tar antiinflammatoriska läkemedel. Eftersom villkoret fortskrider kan en person vara i svår smärta hela tiden, så en läkare kan utföra höftproteskirurgi för att hjälpa till att lindra friktionen mellan höftleder och lår ben. Han eller hon gör ett snitt och kirurgiskt bifoga en protes nära höftleden som kan hjälpa de leder och ben rör sig smidigare och förhindra smärtsamma friktionen.

  • Svåra fall av hip artros kan kräva en höftleds.