Vilka är för- och nackdelarna med att använda strålbehandling för bröstcancer?

July 20

Strålbehandling för bröstcancer är en av de vanligaste behandlingarna som finns, men det har både för- och nackdelar. En av dess främsta fördelar är att det är ett av de bästa sätten att stoppa cancern sprider sig till andra delar av kroppen, vilket gör att det kan förhindra behovet av ytterligare cancerbehandlingar. Dessutom är det oftast vara en smärtfri procedur. Å andra sidan finns det några olyckliga biverkningar, såsom trötthet, hudirritation, och illamående. En annan nackdel med denna klass av behandling är att det finns en liten chans att denna behandling orsakar andra former av cancer.

Medan bröstcancer kan vara dödligt, kan strålbehandling vara nyckeln till att stoppa det innan det blir värre, eftersom det kan sprida sig till andra delar av kroppen. Vid denna punkt, kan det vara omöjligt att ta bort, åtminstone utan att orsaka permanenta handikapp. Strålbehandling tenderar att döda eventuella cancerceller som finns kvar efter kirurgi, såsom en mastektomi, i vilka del av eller hela bröstet avlägsnas. Således, för att försumma att använda denna behandling bli av eventuella kvarvarande cancerceller är vanligtvis inte rekommenderas.

En annan positiv egenskap av strålbehandling för bröstcancer är att behandlingen är normalt smärtfri, vilket kan vara en lättnad för patienter. Detta är särskilt bra nyheter då de återhämtar sig från kirurgi, som ofta är fylld med sin egen andel av obehag. Naturligtvis kan vissa patienter tycker att lite obehag dyker upp under månaderna efter strålbehandling, men det är inte normalt så försvagande som kirurgi återhämtning är.

Det finns vissa biverkningar som ofta dyker upp efter strålbehandling, dock. Till exempel, illamående och kräkningar är några av de vanligaste frågorna som orsakats av strålbehandling för bröstcancer. Trötthet är en annan bieffekt, ofta gör det svårt att få igenom de flesta arbetsdagar, åtminstone tills terapin är över. Dessutom kan huden på bröstet bli irriterad på grund av strålningen, blir röd och känslig strax efter varje behandlingstillfälle. Den goda nyheten är dock att dessa biverkningar är oftast kortsiktiga, och tenderar att försvinna när behandlingen avbryts.

En av de vanligaste nackdelarna med strålningsterapi för bröstcancer är det liten chans att en annan typ av cancer som bildar. Naturligtvis är risken för en annan form av cancer som förekommer vanligtvis lägre än risken för att eliminera bröstcancer för gott, vilket är anledningen till att många patienter tar den vägen. Ändå är det oftast föreslås att patienter och deras läkare hålla ett öga på eventuella symptom på andra former av cancer under åren efter strålbehandling är klar.

  • Använda strålningsterapi för bröstcancer kan orsaka en annan typ av cancer för att bilda.
  • Strålbehandling kan stoppa bröstcancer sprider sig.
  • Bröstcancer förekommer oftare än vanligt i vissa familjer på grund av deras genuppsättning.
  • Strålbehandling för bröstcancer är normalt smärtfri.
  • Illamående är en möjlig biverkan av strålbehandling.
  • Trötthet är en möjlig biverkan av strålbehandling.