Vad är en Soleus Stretch?

July 27

En soleus stretch är någon övning syftar till att öka flexibiliteten i soleusmuskeln, vilket är en muskel i vaden. Hittade under gastrocnemius, den stora två-headed muskel som är synlig när böja kalven är soleus en något mindre muskler som har sitt ursprung under knäet på både skenben och vadben ben och springer vertikalt nedåt, fästa via hälsenan till hälbenet. Eftersom det delar Achilles med gastrocnemius, dessa två muskler arbetar ofta synergistiskt under lägre benrörelser.

Den primära funktionen av soleusmuskeln är plantarflexion av foten, vilket innebär att när upphandlande det orsakar foten peka nedåt. Fast det hjälper de större gastrocnemius i plantarflexion när benet är rakt, spelar den en viktig roll i att peka foten när knäet böjs. Som sådan får soleus en hel del användning under aktiviteter där en person är på tårna, såsom hoppa, dansa och tävlar. Det är därför experter rekommenderar en soleus stretch för en mängd olika idrottare, från dansare till basketspelare. Dessutom är det ofta listad bland de mest vitala sträckor för löpare, eftersom soleus ser mycket upprepad användning under löpning.

Det finns två allmänt rekommenderade sträckor för soleusmuskeln, både en böjd-knä variation på gastrocnemius sträckor. För att utföra den första soleus stretch, bör man stå vänd mot en vägg med båda handflatorna platt mot en vägg. Han skulle då placera en fot flera meter tillbaka från väggen med tårna mot väggen, och placera den andra foten ungefär halvvägs mellan den bakre foten och väggen. Att upprätthålla upprätt hållning, bör man då böja båda knäna och släppa höfterna något mot golvet utan att lyfta ryggen hälen från golvet, känsla för en sträckning i vaden av ryggen benet. Sträckan bör hållas under 20-30 sekunder utan studsar och sedan upprepas på det andra benet.

En mer avancerad version av soleus stretch kräver stående på ett steg på en fot med hälen utanför trappan, och den fria benet korsat bakom ankeln för den stående benet. Hålla på ett stabilt underlag för balans, bör man böja knä för den stående benet en aning och släppa hälen några inches nedanför kanten på steget tills en sträcka känns i vaden. Sträckan bör hållas under 20-30 sekunder utan studsar och sedan upprepas på det andra benet.

  • Soleusmuskeln får mycket användning under aktiviteter som tävlar.
  • Soleus är en muskel i vaden.