Vad är Vibrato?

July 16

Först dokumenterat från så tidigt som den 16: e århundradet, är vibrato en musikalisk term som används för att beskriva en förändring mellan två platser som förekommer på ett konsekvent, vacklande mönster. När hastigheten och variationen av oscillerande planen ändras, är olika effekter skapas och dessa förändringar ger karaktär och påverkar stämningen i musikstycket som utförs. Förändring som sker i tonhöjd hastighet kallas "graden av vibrato", medan det belopp till vilket planen är varierad kallas "omfattningen av vibrato." Den musikaliska effekten förs både under sång samt när du spelar ett musikinstrument.

För att uppnå vibrato under sång, är det viktigt att en sångare uppnår rätt mängd trycket i varje andetag. Detta uppnås genom att använda magmusklerna och andra delar av stödsystem, såsom de lägre virkes muskler. Genom att implementera dessa muskler, är de musikaliska effekten ger vad som ofta kallas en "öppen hals." Öppen hals inträffar när svalget eller hals, som förbinder med de nasala kammare och munnen, öppnas. Det resulterar också i slutna stämband, och det är kombinationen av de slutna ackord, öppen hals och andningstrycket regleras av stödsystem som skapar den oscillerande effekten.

En sångare kan förbättra vibrato genom att öva musikaliska prestanda tekniker så att den musikaliska effekten blir en naturlig del av sång. En vanlig och enkel teknik innebär att placera händerna under bröstkorgen och försiktigt trycka in och ut när hon sjöng en anteckning på en tonhöjd. Genom att använda denna teknik, är en sångare kunna producera en vacklande effekt och kan öva ändra den hastighet med vilken sedeln oscillerar mellan platser. En smidig flödande vibrato kommer att skapas när en sångare kan växla mellan två platser cirka sex gånger per sekund.

Medan den musikaliska tekniken är populärt förknippas med sång, är det också implementeras när du spelar ett musikinstrument. Liksom sång, kommer instrument musiker vackla mellan två platser i en anteckning i en teknik som kallas "finger vibrato." För att skapa denna effekt på ett stråkinstrument, kommer en musiker hålla ned en sträng och spela en ton när du flyttar strängen upp och ner på greppbräda. På liknande sätt kan effekten uppnås på ett träblåsinstrument genom att placera fingrarna på och av av hålen i instrumentet på ett snabbt, vibrationsrörelse, eller alternativt, genom att modulera mängden av luftflödet in i instrumentet. Luft module uppnås genom att flytta tungan bakåt och framåt i munnen, eller genom reglering av halsen och buken regioner.

Mässing spelare kan också få en vacklande mellan två platser genom att antingen ändra embouchure eller spänningar i ansiktsmusklerna, eller genom att skaka instrumentet i en fram och tillbaka rörelse mot munnen. Genom att ändra embouchure och ändra formen på läpparna eller käken ställning, mässing spelare kan uppnå "läpp vibrato." Alternativt genom att skaka instrumentet fram och tillbaka, är det tryck mellan läpparna och munstycket förändras, vilket också skapar en oscillerande effekt.

  • För att skapa en vibrato effekt på en gitarr, skulle en musiker hålla ned en sträng och spela en ton när du flyttar strängen upp och ner på greppbräda.