Vad är Skrapning?

November 5

Skrapning (D & C) är en gynekologisk procedur som kan utföras under en rad olika omständigheter. Tvärtemot vad många tror, ​​är D & C inte ofta som en abort teknik, och läkarna i stället föredrar tidiga sikt vakuummetoder. Ändå denna procedur används ibland för att avsluta ett uteblivet missfall eller att avsluta en obekväm missfall i processen, och kan också användas som en behandling för blödning mellan perioder, polyper avlägsnas, eller att utvärdera endometrial (livmoderslemhinnan) vävnad för problem. Som namnet antyder, D & C omfattar två separata steg: utvidgning av livmoderhalsen för att få tillgång till livmodern, och skrapning eller ibland suga av livmoderslemhinnan.

Det finns vissa variationer i hur Skrapning kan utföras. Vissa kvinnor genomgår en D & C medan under narkos. Växande föredrar att använda lokalbedövning istället, men det kan finnas goda skäl till varför en narkos är att föredra, särskilt om D & C inte är planerad och måste utföras i krissituationer. En annan variansen är där en Skrapning kan utföras; det skulle kunna ske vid ett sjukhus, kirurgiskt centrum, eller en lämpligt utrustad Doctora € s kontor.

Själva Skrapning förfarandet tar inte lång tid. Det innebär att föra in en serie av stänger i cervix öppningen för att dilatera den för tillträde till livmodern. När öppningen är tillräckligt stor, kallas ett instrument en kyrett sätts in i livmodern via livmoderhalsen, och används för att skrapa slemhinnan i livmodern. Bitar av detta foder avlägsnas antingen avsluta ett missfall eller få prover som kan testas på ett labb för anomalier. En kyrett kan också undanröja polyper närvarande i livmodern, om det behövs.

Alternativt kan vakuum extraktion av vävnaden att föredra att använda den kyrett, eller de två instrumenten kan både användas. Detta kan fortfarande kallas en Skrapning. Det kan vara mer exakt kallas en dilatation och utvinning (D & E).

Grad av obehag kvinnor kan känna med Skrapning beror oftast på bedövningsmedel som används. Med narkos, är ingenting kändes, men med lokalbedövning det kan finnas vissa dra och rycka förnimmelser eller kramper. Om dessa blir alltför obekvämt, bör kvinnor informera sina läkare. Itâ € s ofta möjligt att ha en högre dos av narkos innan du fortsätter.

Efteråt är kvinnor vanligen ges ganska specifika instruktioner om eftervård. Dessa inkluderar rapportering någon feber, svår smärta, illaluktande flytningar, eller kraftiga blödningar, avstå från samlag i minst två veckor, inte använder tamponger för den tidsperioden och följa upp med läkare vid sex veckors punkten. Sådan uppföljning är dubbelt avgörande om livmoderslemhinnan testas för tecken på eventuella cancerformer. Itâ € s viktigt att följa alla Doctora € s anvisningar efter detta förfarande, och även att inte tveka att kontakta läkare om ovanliga symtom uppträder eller frågor finns som € Arena t täcks av instruktioner.

De typiska komplikationer av D & C är kraftig blödning och infektion. Faktum är att sedan livmoderhalsen fortfarande något öppet några veckor efter ingreppet, kvinnor fortfarande utsätts för smitta: därav varningen om att undvika insättning av saker i vaginan eller har samlag. Det finns ytterligare en risk för att vissa kvinnor bör överväga.

Om Skrapning är för en missad missfall eller abort, kommer det att vara en snabb nedgång i graviditetshormoner, placera kvinnor som löper risk för förlossningsdepression. Att ha ett starkt stöd kan minimera denna risk något, men kvinnor bör också uppmärksamma starka känslor av sorg, hopplöshet, isolering, eller självmordsbenägenhet. Skulle dessa känslor noteras bör de uppmärksammas av en läkare genast för behandling

  • En kyrett kan användas för att skrapa insidan slemhinnan i livmodern.
  • För polyper i livmodern, är en hysteroskop vanligen krävs för att upptäcka och ta bort.
  • Tamponger bör inte användas under minst två veckor efter en D & C.
  • Om Skrapning är för abort, kan en kvinna vara i riskzonen för förlossningsdepression.
  • D & C kräver utvidgning av livmoderhalsen för att få tillträde till livmodern.