Vad är Corrective käkkirurgi?

October 19

Korrigerande käken kirurgi, även känd som orthognathic kirurgi är en medicinsk procedur för att ändra form och struktur i käken för att ta itu med en fysiologisk eller estetiskt problem. Denna procedur måste utföras av en muntlig och maxillofacial kirurg, en tandläkare som har genomgått en omfattande utbildning i korrigerande käken kirurgi och närliggande ämnen. Patienterna brukar också arbeta med en ortodontist och tandläkare under behandlingen. Det kan ta flera år att framgångsrikt slutföra behandling för en käke problem.

Patienter kan behöva korrigerande käken kirurgi på grund av en fråga som gör det svårt att tala, andas, eller tugga. Detta skulle kunna innebära ett överbett eller underbett, eller en felaktig inriktning av käkarna. Patienter med sömnapné kan vara kandidater för korrigerande käken kirurgi, som kunde patienter med tillstånd som käkleden sjukdom. Ibland patienter med brutna käkar behöver rekonstruktiv kirurgi, och det kan finnas andra förhållanden som kan leda en kirurg att rekommendera en orthognathic förfarande.

Vissa patienter begära korrigerande käken kirurgi eftersom de är missnöjda med strukturen i käken. Detta förfarande är invasiv och brukar rekommenderas endast för att behandla frågor som asymmetri, en stark utskjutande haka, en mycket svag haka, och liknande frågor. Ibland transsexuella patienter begära att förfarandet för att FÖRKVINNLIGA eller masculinize käken om de är missnöjda med sina ansiktsdrag efter flera år av hormoner.

Det kan vara nödvändigt att bära ortodonti före korrigerande käken kirurgi, för att börja att dra käkarna och tänderna på plats. Patienten kan också behöva bära dem i flera månader eller år efter operationen. I planeringsprocessen bör maxillofacial kirurg diskutera engagemang som krävs för att se till att patienten vet vad som väntar och kommer att vara redo för flera år av healing. Andra förfaranden är mindre omfattande och kan bara ta några månader att läka.

Kirurgisk planering ingår även att ta röntgenbilder, som mäter käken, och dokumentera patientens ansiktsdrag. Vissa läkare har datormodelleringsprogram som de kan använda i kirurgisk planering. Detta kommer att hjälpa kirurgen under förfarandet när det gäller att ta bort överflödigt ben, placera implantat, och delta i andra aktiviteter för att omforma käken.

Återhämtning från korrigerande käken kirurgi kan kräva flera veckors betydande vila. Patienten kan behöva vara försiktig med att äta under denna period och kan kräva talterapi efter återvinning. Patienterna brukar också behöver omfattande smärtlindring, eftersom förfarandet kan medföra några mycket smärtsamma justeringar av käken strukturen.

  • Korrigerande käken kirurgi kan innebära mycket smärtsamma justeringar av käken.
  • En skalpell är en liten, vass kniv som används vid operation för att göra snitt.
  • En överbett kan kräva konstruktiv käkkirurgi.
  • Korrigerande käken kirurgi utförs under narkos.
  • Korrigerande käken kirurgi är en medicinsk åtgärd för att ändra form och struktur i käken för att ta itu med en fysiologisk eller estetiskt problem.