Vad är Otillbörlig sjukgymnastik?

November 19

Otillbörlig sjukgymnastik är en gren av sjukgymnastik som hänvisar till de praktisk behandling av led- och muskelbesvär. Terapeuter som är specialiserade på denna typ av sjukgymnastik är mycket skickliga på att bedöma, diagnostisera och använda manipulativa tekniker för att hantera muskuloskeletala förhållanden. De villkor som behandlats med manipulativ sjukgymnastik omfattar muskuloskeletala, sport och arbetsskador som behandlas genom att manipulera den mjuka vävnaden och mobilisera lederna i armar och ben samt ryggen.

Medan alla sjukgymnaster är bekant med manipulativa tekniker, har en manipulativ sjukgymnast genomgått vidareutbildning och kan även ta avancerade universitetskurser. Dessa kurser kan kallas Otillbörlig Sjukgymnastik eller, vilket blir allt vanligare, Muskuloskeletala sjukgymnastik som ett erkännande av det faktum att inte alla villkor kräver fysisk manipulation. Målen för manipulativ sjukgymnastik omfattar smärtlindring, skadehantering och återhämtning och en förbättring av flexibilitet, styrka och koordination.

En manipulativ sjukgymnast är välutbildade i bedömningen av belastningsskador som är baserad på kliniska resonemang, vetenskapliga bevis och genom att använda händerna för att diagnostisera begränsningar i rörelse. Detta möjliggör hantering av tillståndet diagnostiseras i den mest korrekta och kostnadseffektivt sätt. Bevis har visat att de tekniker som används i manipulativ sjukgymnastik såsom spinal manipulation terapi (SMT) tillsammans med utvärderingstekniker såsom McKenzie Method och främjandet av aktivitet tidigt i behandlingsprocessen är mer effektiva än behandlingar såsom massage, sängläge och användning av smärtstillande såsom analgetika.

Det finns tre sätt att spinal manipulation. Osteopati syftar till att öka rörligheten genom restaurering av fullständig rörelse till spinal lederna. Kiropraktik koncentrat på skiftande vrickat kota på plats och manipulativ sjukgymnastik fokuserar på att lossa lederna och stretching muskler. Vävnadsskada genom en enstaka händelse, såsom klumpiga lyft av ett objekt eller genom upprepad belastning över tid kan resultera i att begränsa rörelsen i lederna som orsakar smärta och funktionsnedsättning. Syftet med att manipulera lederna genom kontrollerade rörelser är att lindra muskelspänning, återställa rörligheten och därmed minska smärta och obehag.

Sjukgymnastik används inte bara vid behandling av belastningsskador, men används också vid behandling av neurologiska tillstånd såsom stroke, under förhållanden såsom multipel skleros och cardiothoracic tillstånd, såsom astma. Förutom manuella terapier såsom manipulativ sjukgymnastik, är träningsprogram och elektrotekniker används också, beroende på behandlingsplan. Elektro tekniker innefattar användning av ultraljud, laserterapi och elektrisk nervstimulering.

  • Vissa sjukgymnaster kan rekommendera vattenbaserat terapi för att bygga muskelstyrka för att behandla en skada.
  • Sjukgymnaster använder ortopediska maskiner för att rehabilitera sina patienter.
  • Otillbörlig sjukgymnastik är en mycket praktisk form av sjukgymnastik.