Vad är Lopi?

January 16

Lopi är en typ av garn som härrör från får på Island. Dessa fåren är kända för sin långa och mycket grov ull, som skyddar dem från den extrema kalla klimatet på Island. Detta garn används ofta för att göra tröjor, halsdukar, hattar, och annat kallt väder redskap. Det är oftast stickas på rund eller traditionell stickor men kan också placeras i en stickmaskin eller virkade.

Isländska fåren är en distinkt renrasig variation, vilket innebär att de inte har blandats med andra fårraser. Detta är viktigt eftersom dessa djur har utvecklat en extremt tjock päls under århundradena. Som sådan är deras ull mycket eftertraktade av garntillverkare över hela världen.

Liksom andra raser, isländska fåren har oftast vit ull, men det kan ibland vara svart. Vissa djur kan ha bruna eller grå ull också. Vit Lopi kan färgas flera olika nyanser, så gott som alla färgkombinationer är möjlig.

Lopi kan härröra från grovt eller fint ull. Grova fibrer tenderar att vara längre än finare sådana, och är något vattenavvisande också. Fin ull är normalt mycket mjuk, medan grov ull kan ha en grov känsla.

Människor som vill sticka med Lopi garn kanske vill använda ett mönster speciellt utformad för denna fiber. Detta beror på att detta garn tillåter färre stygn per tum (2,54 cm) än andra typer av garn, så att andra mönster kan producera udda stora plagg. Det är också skrymmande än vanlig garn, vilket kan innebära en Crafter behöver använda rundst för att skapa ett objekt. Lång stickor kan också användas, och en storlek 10 (6mm) är den vanligaste rekommenderas.

Lopi garn normalt säljs i hantverk eller tyg butiker. Det kommer vanligtvis i härvor som väger cirka 3,5 gram (100 g) vardera. En förenklad version av detta garn som är ungefär halva vikten och tjockleken är också tillgänglig. Många föredrar att börja med ljus variation eftersom det kan vara lättare att hantera än den traditionella typen.

Plagg av lopi är i allmänhet mycket varm och tålig. De brukar inte sträcka eller bleknar lätt, förutsatt att de är handtvättad och anlagd platt för att torka. På grund av sin värme och hållbarhet, kan människor som lever i mycket kalla klimat vill överväga att göra objekt från denna garn för alla medlemmar i sin familj.

  • Lopi kan användas för stickning.