Vad är en viktoriansk ljuskrona?

February 25

En viktoriansk ljuskrona är en armatur som förkroppsligar den stil som var populär under regeringstiden av drottning Victoria av England, som sträckte sig från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet. Vissa specialbutiker säljer antika armaturer som faktiskt fanns i denna tid, men de som vill spara pengar brukar köpa moderna återgivningar av den viktorianska ljuskrona. De antika typerna brukar köra på gas, medan samtida slag använder el. Hursomhelst, är den typiska viktorianska ljuskrona känd för att vara extravagant, oftast innehåller glas, kristall, pärlor och andra dekorationer som tenderar att fånga uppmärksamheten. Även ljus och metall på sådana ljuskronor tenderar att sticka ut, eftersom de ofta unika eller glansig.

Det finns olika typer av viktorianska ljuskronor, eftersom denna tid är känt för de olika smaker av dem som upplevt det. Många människor skapade sina egna tolkningar av vad de trodde var exotisk och elegant, vilket är varför de flesta ljuskronor av denna tid var utrustat med flera typer av dekorationer, och fortfarande är idag. Dessa dekorationer inkluderar oftast pärlor, kristaller, och utsmyckade metallkonstruktioner. I själva verket är det möjligt att göra en viktoriansk ljuskrona hemma genom att ta en grundläggande ljuskrona och lägga dekorationer som Pärlband eller elegant inredda glashusen för varje glödlampa, vilket gör armaturen sticker ut lätt.

Den viktorianska ljuskrona traditionellt placerad i olika rum runt huset under denna epok. Salongen, som var där gästerna samlades i de flesta viktorianska hus, sågs ofta först, så denna typ av ljuskrona var oftast hängde i ett sådant rum. I moderna hem, är denna typ av belysning oftare ses i vardagsrum, vilket också är där gästerna samlas och göra ett första intryck av huset. Matsalen var, och är fortfarande, en bra plats för detta eleganta armatur, som det ofta används som mitt ovanför tabellen.

Denna typ av armatur kan ha bara fyra lampor på den, eller det kan ha så många som 20 eller mer för stora rum. Stilen på lamporna varierar, allt från enkla exponerade lökar till blåst eller frostat glas runt var och en. Det finns också en rad av metall finish såsom brons, mässing, krom, guld eller silver. Dessutom har de flesta viktorianska ljuskronor kommer med en justerbar kedja så att armatur kan hänga på lämplig nivå beroende på takhöjd. Idag finns även miniatyr ljuskronor av denna stil för mindre rum, samt några som är lämpliga för placering utomhus.

  • Den viktorianska perioden Storbritannien sprang 1837-1901.