Vad är Annandag jul?

May 3

Kallas även Annandag jul är annandag jul en semester som började i England, men firas också i andra Commonwealths. Det var allmänt firas dagen efter jul eller nästa vardag efter semestern. Vissa hävdar att händelsen var tänkt som ett sätt att bli av med presentaskar och andra semester fällor som översållad hemmet efter julen. Medan de flesta av historien om annandagen hänger på spekulationer går detta påstående verkar inte stödjas. En populär skrönor hemsida säger att det faktiskt är falskt.

Den allmänna uppfattningen är att annandagen var en dag för att visa uppskattning för de som tillhandahålls tjänster till rikare individer såväl som en tid att sörja för de mindre lyckligt lottade. Medan de som delade liknande klass status utbytte gåvor på juldagen fick underklass gåvor på annandagen. Dessa gåvor var ofta packade i askar, kanske Christmas presentaskar, så att de kunde bäras lätt. Detta kan vara där namnet annandag jul har sitt ursprung.

Men det finns andra förklaringar, inklusive eventuell användning av "banker" eller lådor gjorda av lera som bröts öppet på annandag jul för att avslöja en semesterpenning av slag, från en arbetsgivare till arbetstagare eller befälhavaren att tjänare. En annan möjlighet är att insamlingslådor, där donationerna gjordes för de fattiga, öppnades på annandagen och donationerna delas ut till behövande. Detta kan vara där moderna dagen drop lådor för att samla donationer till välgörenhet fick sin start.

De typer av gåvor som ges till servicepersonal ingår ofta kläder, mat eller andra häftklamrar. Kan det vara så att de rikare klasserna väntade tills dagen efter jul för att engagera sig i en tidig form av det som idag är känt som "regifting"? Det är möjligt att människor av överklassen kan ha sorterats genom sina julklappar och med tanke på de varor de inte vill ha eller behöver servicepersonal. Kanske de gav bort objekt som ersattes av nya julklappar.

Pengar fick också som en gåva på annandag jul i vissa fall, särskilt för de som hade egna familjer att ta hand om. Detta kan ha bidragit till att skapa en tradition av att tippa servicepersonal i modern tid. Många människor ger tips under semesterperioden till frisörer, brevbärare, städhjälp och andra som tillhandahåller tjänster, även i länder där annandagen inte firas.

  • Semestern annandagen började i England.