Vilka är biverkningarna av Niacin?

December 17

Niacin, även säljs som vitamin B3 eller niacinamid, är avgörande för att den friska funktion i kroppen. Bland dess många tillämpningar, niacin hjälpmedel i underhållet av frisk hud, funktion i matsmältningssystemet, samt att uppnå och bibehålla emotionell balans. Medan många människor upplever inga biverkningar från niacin, med betydligt mer än den vanliga rekommenderade dagliga dosen kan utlösa några obehagliga fysiska situationer. Här är några exempel på biverkningar av niacin som kan tyda på att det finns ett behov av att anpassa intaget av detta vitamin.

Kanske de vanligaste biverkningarna av niacin har att göra med ansiktsrodnad och en plötslig känsla av värme i ansiktet och överkroppen. När du tar doser som överstiger 75 mg, kan det finnas en kort period då ansiktet växer varm och huden får en klarröd nyans, som om den enskilde är generad. I de flesta fall kommer spolningen påbörjas inom 5-10 minuter efter intag av niacin och fortsätta i upp till en halvtimme. Medan vissa tycker spolningen och värma något obekväma, andra tycker känslan trevlig.

Människor som är obekväma med denna niacin bieffekt kan välja en formulerad version av niacin som inte orsakar rodnad. Det finns dock en del meningsskiljaktigheter om huruvida flush fria niacin ger samma hälsofördelar som vanliga niacin kosttillskott. För att avgöra vilken form av niacin skulle vara bäst för dig, kontakta din läkare.

Andra niacin biverkningar tenderar att vara mer besvärande. I vissa människor, biverkningar av för mycket niacin inkluderar en känsla av att vara uppsvälld och uppleva perioder av gasbildning. Illamående och diarré kan också förekomma, speciellt om det överskjutande beloppet av niacin tas utan mat. Några personer kan uppleva att de upplever ett plötsligt blodtrycksfall som niacin bieffekt.

Det finns mer allvarliga biverkningar av niacin som kan uppstå, speciellt när megadoses av vitamin konsumeras. Dimsyn kan ske, samt utveckling av torr fjällande hud. I vissa människor, kan en fortsatt konsumtion av för mycket niacin leda till gulsot och även problem med levern.

Lyckligtvis även höga doser av niacin är inte dödlig. Däremot kan de olika biverkningar av niacin variera från mild och lite irriterande att långvarig och oerhört smärtsamt. Om din läkare har rekommenderat att du tar en niacin tillskott, se till att be om ett specifikt dosintervall att prova. Skulle du uppleva några biverkningar som är obekväma, kontakta din läkare omedelbart. I många fall kommer en enkel justering i doseringen minimera eller till och med eliminera några biverkningar av niacin som är alltför obehagligt att ta itu med på daglig basis.

  • Jordnötter är en bra källa av niacin.
  • Niacin kan finnas i kött.
  • Höga doser av niacin kan orsaka trötthet.
  • Biverkningar av för mycket niacin inkluderar uppkördhet och upplever perioder av gasbildning.
  • Dimsyn är bland de biverkningar av niacin.