Vad är en Wardian Case?

April 9

En Wardian fall är en inglasade box ursprungligen användes för transport av levande växter över långa avstånd. Skapades av och uppkallad efter engelsk botanist Nathaniel Bagshaw Ward, blev de mycket populära utanför vetenskapssamhället under den viktorianska eran. De flesta var glasväggar boxar kantad med dekorativa järnscroll och skulle kunna konstrueras för att sitta på ett skrivbord eller på ett golvstativ. Dessa tidiga terrarier var i stort sett självbärande miljöer för en mängd olika växter.

Liksom många uppfinningar, var det ursprungliga syftet med ärendet designen avsedd för ett något annorlunda syfte. Ward ville titta varje skede av omvandlingen av larver i insekter och skapat en glasväggar behållare att göra det. När växter började växa i behållaren med insekter, började han experimentera med tanken på att odla växter i en förseglad, självförsörjande behållare.

Han upptäckte att avdunstning och kondensation som inträffade i en sluten glasbehållare höll fuktnivåer på en jämn nivå. Temperaturen var också relativt konsekvent, och han fann att öppna höljet eller tätnings det felaktigt skulle i många fall leda till växterna dör. Detta förseglade miljön var perfekt för främmande och exotiska växter som annars inte har överlevt i den svala engelska klimatet.

Den konsekventa miljö som skapats av en Wardian fall gav botaniker nya möjligheter. Resor var långa, och då de kom tillbaka till Storbritannien och kontinenten från andra områden, har växter utsätts för svåra förhållanden som de normalt inte kunde väder. En av de enda alternativ var att ta tillbaka frön och försöka odla växter hemma. En Wardian fall tillåts botaniker för att få tillbaka levande, vuxna plantor transporteras säkert i sin egen miljö.

Vissa växter är mer benägna att frodas i en Wardian fall än andra. Gräs, ormbunkar, ficus, och växter som gillar fuktig, fuktiga förhållanden tenderar att göra bra i glas skåp. Terrarium kan vara nästan vilken form som helst, men en typisk Wardian fall är en kvadratisk eller rektangulär glaslåda med en borttagbar topp som gör det enkelt att lägga till och ta bort växter. Många teman fallen finns.

Många av de ursprungliga Wardian fallen var mycket dekorativa, med utarbetad smide. Fall är fortfarande tillgängliga med en distinkt, viktoriansk utseende. Små kan hittas eller göras för att sitta på ett bord, medan större typer har dekorativa golvstativ. De kan göras i nästan alla storlekar och med skydd mot väder och vind och användning av rostfria material, kan vissa sitta ute.

  • Ormbunkar tenderar att göra bra i en Wardian fall.