Hur väljer jag det bästa Lye Soap?

December 23

Det bästa lut tvål är en som har rätt pH-balans, är överfettad, och innehåller en doft och tillsatser som tilltalar dig. Lut tvål kan vara handgjorda, köpt från en soapmaker, eller kommersiellt producerade. De flesta tvålar säljs i big-box butiker och livsmedelsbutiker är faktiskt syntetiska barer tvättmedel, inte verkliga tvål alls. Real lut tvål finns på hälsokostbutiker, gårds mässor, på nätet och vid bad och skönhetsspecialbutiker.

Lut tvål som är ur balans kan vara för alkalisk och ha en uttorkande effekt på huden. De flesta Soapmakers kontrollera deras tvål för pH-balans genom att testa för vad de kallar en zap innan objektet sätts ut till försäljning. Köpa tvål direkt från någon som gör kall bearbetade eller varm bearbetat tvål är ett bra sätt att få en kvalitet bar. Om det finns några tvivel om balansen i tvål, gör din egen zap test innan du använder.

För att testa för pH-balans, blöta fingret och dra den över en bar på lut tvål. Peka fingret på tungan. Korrekt balanserade barer kommer helt enkelt smaka som tvål, medan barer med dålig pH-balans faktiskt kommer zappa tungan med en nästan elektrisk punch. Om en bar zaps, det kan helt enkelt inte ha botat tillräckligt länge. Förvaring av tvål i ett linneskåp eller låda för en månad eller så kan eliminera zap.

De bästa lut tvål är mer än bara pH-balanserat; de är överfettad. När tvål görs, är fett och en alkalisk blandning av lut och vatten kombinerat, och en kemisk reaktion som kallas förtvålning inträder. De bästa tvålar använder mer fett än lut, så när baren har bearbetats, är en del fett kvar att återfukta och ge näring huden. Leta efter barer märkta "överfettad" eller som innehåller fetter som sheasmör, kakaosmör och avokadoolja i blandningen. Dessa är bara några av de exotiska oljor som används för superfatting.

Eftersom personliga preferenser kan variera, kan den bästa doft eller parfym skiljer sig från en individ till en annan. Om du föredrar en naturlig tvål, leta efter lut tvål doftande med eteriska oljor; dessa är doftämnen som naturligt härrör från växter. Om du föredrar mer nyckfull, parfym liknande dofter, sedan överväga en bar som innehåller en syntetisk doftolja.

Tillsatser kan också påverka hur en lut tvål utför. Objekt som vallmofrön, lavendelknoppar, samt lera kan höja värdet på en lut tvål för vissa, medan andra föredrar tillsatsfria barer. Prov en ny tvål varumärke eller formulering genom att försöka en resa eller gäst stora bar först. Du kommer att kunna se om en bar fungerar för dig utan en stor investering.

  • Fast lut.
  • En bar av lut tvål.