Konfigurera routern

July 23

Routrar, liksom alla dator Gizmos, har både hårdvara och mjukvara setup. När du ansluter routern, är nästa steg att konfigurera den. I första hand och av säkerhetsskäl, är det viktigaste att ange ett administratörslösenord för routern.

Du ansluter till routern med hjälp av Internet Explorer (eller din favorit alternativa webbläsare). Följ dessa allmänna steg:

 1. Ställ in routern hårdvaran.
 2. Starta Internet Explorer eller din favorit alternativa webbläsare.

  Datorn du använder måste vara ansluten till routern.
 3. Skriv in routerns adress i webbläsarens adressfält.

  Adressen ser ut ungefär som http://192.168.0.1 eller möjligen http://10.0.0.1. Den snabbstartsguide för routern ger dig rätt adress.

  När du är framgångsrik, ser du routerns inloggningsskärmen.

  Konfigurera routern

Om du inte kan ansluta till routern, starta om datorn och försök igen.

 1. Om det behövs, logga in på routern.

  Du kan ha förinställda administratörslösenordet levereras i dokumentationen, eller kanske inget lösenord är inställt ännu.

  När du är "i" routern, fortsätter du att använda din webbläsare för att ställa in olika alternativ. De två viktigaste alternativen är: inställning administratörens lösenord och möjliggör brandväggen.

 2. Ändra routerns administratörslösenordet.

  Plocka starkt lösenord. Speciellt för en trådlös router, vill du inte att plocka något uppenbart eller lätt att hackare eller grannskapet barnen kommer att gissa.
 3. Se till att routerns brandvägg är aktiv.

  Brandväggen troligen är aktiv, men kontrollera, bara i fallet. Använd routerns webbaserade gränssnittet i datorns webbläsare för att navigera till brandväggen alternativet skärmen.
 4. När du är klar, stänger webbläsarfönstret.

  Du kan se en utloggning alternativ; i så fall logga ut innan du stänger fönstret.

Routern kommer ihåg sina inställningar, så det finns ingen anledning att konfigurera det efter ett strömavbrott. Efter det har inrättats, kommer du förmodligen aldrig att behöva bråka med det igen.

För Windows Vista finns det en kort, snabbt sätt att ansluta till din router och hoppa steg 1 till 3 i föregående uppsättning steg. Börja med:

 1. Öppna fönstret Nätverk.

  Du kan välja Nätverk på Start-menyn eller från adressfältet i alla Windows Explorer-fönster.
 2. Dubbelklicka för att öppna routerns ikon i fönstret Nätverk.

Genom att öppna routerns ikon i fönstret Nätverk, du omedelbart öppna ett webbläsarfönster, där du kan logga in och börja jävlas med routern.

 • Skriv ner routern lösenord! Lita inte på att det är i en dator.
 • Du kan komma åt routern från valfri dator i det lokala nätverket - om du loggar in med rätt lösenord.
 • Om du har glömt lösenordet kan du återställa routern.
 • Glöm inte att byta lösenord på routern. När routern kommer från fabriken, den har en standard - och välkända - lösenord. Omedelbart sätta ett nytt, starkt lösenord för din router.