Så här testar en valp temperament

January 20

Innan du tar en ny hund i ditt hem, överväga hur valpens personlighet kommer mesh med din egen - och med dem som delar ditt hushåll.

De tre temperament typer du hittar bland hundar är är

 • Aktiva: Pups med en aktiv temperament är smarta och interaktiva, vilket innebär en hel del arbete, men också mycket roligt. Spirited och intelligent, är aktiva valpar mycket uppskattat av de ägare som har tid och beslutsamhet som krävs för att utbilda dem.
 • Neutral: Neutral valpar är avslappnad och kravlös - slags de vanliga killar i hundvärlden.
 • Passiv: Passiva och blyga valpar uppskattar kärlek och stöd, men är rädda för förändring, så de gör bäst i konsekventa miljöer.

Om möjligt, temperament-testet alla dina blivande valpar att bedöma hans eller hennes personlighet och hur var och en kommer mesh med din livsstil. Fråga uppfödaren om ett lugnt område är tillgänglig för att hantera valpar individuellt, eller använd ett isolerat hörn av sin viloplats och gör var och en av följande texter, vilket ger fuzzball ett A (aktiv), N (neutral) eller P (passiv) för varje verksamhet:

 1. Observera i några minuter.

  Du kan berätta en hel del om din valp innan du ens sa hej. Titta på din valp om han spelar med andra valpar. Vad är hans personlighet? Är han mobbning eller mobbad? Har han föredrar att hoppa in i gruppaktiviteter (A), som hänger mitt i aktiviteten (N), eller vistas på åskådarplats (P)? Är han stjäla benen (A) eller skicka in när närmade (N eller P)?
 2. Spela.

  När du först ta en valp åt sidan, leka med honom. Är han hyper (A), lättsam (N), eller om han bara vill bli klappad (P)? Ta fram några leksaker. Har han visa intresse för dem? Har han visa vad han har (N), anstiftar dragkamp (A), eller ha begär objektet omedelbart? Coveting är ett tidigt tecken på possessiveness, vilket kan leda till aggression.
 3. Cradle.

  Vagga din valp i famnen. Har han slappna (P), vicka lite och sedan koppla (N), eller sparka som en galning (A)? Vilka åtgärder matchar dina förväntningar?

  Välj inte ett A typ om du har barn.

 4. Ring tillbaka.

  Med hjälp av en behandling eller ett knyst leksak, ring till valpen som ni tillbaka ifrån honom. Har han tävla efter när man tränar eller nafsa anklarna (A), följ gärna (N), eller tvekar och behöver uppmuntran (P)?
 5. Tuck och klappa.

  Knä på golvet eller sitter i en stol, reglera valpen mellan dina ben. Pet honom i långa försiktiga rörelser som du berömma honom mjukt. Har han slingra fri som han bits (A), slingra och sedan koppla (N), eller helt enkelt smälter i famn (P)?
 6. Böja.

  Stå upp, stretcha och slappna av. Gå nu till din valp och luta sig över att klappa honom. Din göra detta kan verka överväldigande att valpen eftersom du är så stor och han är så liten. Har han hoppa upp i ansiktet (A), krypa ihop i förvirring (P), eller bara koppla av och låta det hända (N)?
 7. Näsa kyss.

  Vagga valpens ansikte i händerna och kyssa honom på näsan. Har han biter dig tillbaka (A), acceptera smooch lugnt eller returnera interaktionen med en mjuk bett eller kyss (N), eller dra tillbaka i förvirring (P)?
 8. Toe squeeze.

  I den här övningen, du testar valpens reaktion och känslighet för obehag. Medan petting valpen, kläm försiktigt huden mellan tårna. Har han attackera din hand? Om så är han definitivt en A typ med hög känslighet. En neutral valp kan slicka eller munnen försiktigt, medan en passiv valp kommer krypa förfärligt.
 9. Spritta ljud.

  Ta en nyckelknippa, och när din blivande valp minst förväntar det, skramla dem ovanför huvudet. Gauge hans reaktion: Anfalls nycklarna får en A; en nonchalant blick, en N; och en rädsla reaktion noterades av huka eller återkallande, en P.
 10. Crash test.

  Stå och vänta tills valpen är inte längre intresserad av dig. Plötsligt faller till marken som om du har löst ut och utbrista "Ouch!" Har valpen lopp över och pounce (A), kommit att sniffa eller slicka ditt ansikte (N), eller krypa ihop och köra i fruktan (P)?
 11. Höjningen.

  Lyft din valp 4 inches från golvet genom att vaggar hans midsection. Håll honom där i minst 5 sekunder. Har han slingra och bita ursinnigt (A)? Ser han slappna av och titta runt (N)? Ser han rädd och tygla hans kroppshållning (P)?

Bli inte förvånad om du får blandade resultat. Tips för att tolka dem:

 • Alla A: s: Denna dominerande valp är ljusa och interaktiv. Att höja honom tar koncentration, konsistens, och tid. Hans favorituttryck: "Vad händer nu?"
 • Alla N: s: Lättsam och innehöll, kommer denna valp vara trevlig och självsäkra, men kanske inte så väldigt motiverade att följa din agenda när det strider mot hans eget. Hans favorituttryck: "Är det absolut nödvändigt?"
 • Alla P: s: Denna valp har en svag självkänsla och behöver din uppmuntran att känna sig trygga. Utan ordentlig lektioner och socialisation, kommer han att vara blyg. Hans favorituttryck: "Det har varit tre minuter, gör du fortfarande älskar mig?"
 • Mix av A och N: Denna aktiva valp kommer att vilja vara i mitten av allt men kommer att visa något mer impulskontroll än en full-on Active valp när de stimuleras. Hans favorituttryck: "Låt oss göra det igen!"
 • Mix av N och P: Denna självsäkra valp kommer att vara lättsam och mild men ändå med en starkare självkänsla än en helt passiv valp. För att han är mer sammansatt, kommer han vara en idealisk valp för en lugn hus med eller utan äldre barn. Favorit uttryck: "En annan backscratching tack!"

Nöj dig inte med en valp som inte riktigt passar dig bara för att du har letat efter en lång tid. Att hitta rätt valp är värt att vänta!