Vad Är aponeurosis?

March 17

Anslutningarna av muskler till ben brukar betraktas som långa och kollagen senor. Muskler, dock kan även fästas med platta och arkliknande senor kallas aponeuroses. I huvudsak är det aponeurosis den membranösa expansionen av en muskel eller en muskelgrupp. Under ett mikroskop, förefaller det liknar en sena, men det har färre nerver och blodkärl.

Det finns flera aponeuroses i kroppen, men de mest välkända aponeuroses finns i buken, handflator och fotsulor. I buken, den yttre sneda, som är den största och mest ytliga platta buken muskler, har sin egen aponeurosis. Eftersom fibrerna i den yttre sneda springa mot mittlinjen, blir de aponeurotic. Den tunnaste delen av den yttre aponeurosis kallas linea alba kan hittas i mittlinjen genom att spåra en vertikal linje längs naveln. Med graviditet eller bukkirurgi, kan den externa sneda aponeurosis försvagas, vilket är anledningen till magövningar är tillrådligt efter dessa händelser.

Palmaraponeuros kan hittas i handen. Det ligger över de mjuka vävnaderna och senor flexor musklerna. När det finns en progressiv ökning av fibrösa vävnaden i denna struktur, som kallas ett tillstånd Dupuytrenâ € s kontraktur eller palmar fibromatos, inträffar. De fibrösa band som förbinder den till baserna på fingrarna blir kortare och tjockare. Detta leder till markant böjning eller bockning av siffrorna, så att siffrorna inte kan rätas.

Människor som får Dupuytrenâ € s kontraktur är ofta 40 år eller äldre. De vanligast drabbade fingrar är ringfingret och lillfingret, medan tummen och pekfingret vanligtvis skonas. Progressionen är oftast långsamt och smärtfritt. Om det orsakar betydande försämring eller funktionshinder, kunde Dupuytrenâ € s kontraktur åtgärdas genom operation. Förfarandet är dock inte kurativ och är förenat med komplikationer, såsom nerv- och kärlskador och infektioner.

Plantar aponeurosis finns i fotsulan. Den centrala delen är mycket tjock, men det tunnar ut i sidled och anteriort. Det kallas också plantar fascia, eftersom fasciae är bindväv som är täta och jämna ut. Den huvudsakliga funktionen av denna struktur är att stödja valven i foten och håll foten strukturer tillsammans. Eftersom det går till siffrorna, delar den i fem band som täcker de digitala senor.

Inflammation i aponeurosis plantar kännetecknas av smärta kallas plantar fasciit. Det förekommer ofta i idrottare på grund av repetitiva trauma sulorna. Foot missbildningar, fetma och åldersrelaterad atrofi av fettkudden i foten kan också vara predisponerande faktorer.

Icke-kirurgiska behandlingar av plantar fasciit inkluderar,, vila, kylbehandling sjukgymnastik stretching och rörelsestyrning löparskor. Läkemedelsbehandling innefattar att ge antiinflammatoriska läkemedel såsom kortikosteroider, acetylsalicylsyra, ibuprofen och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Ortoser eller benstöd också kan prövas. Kirurgi är en sista utväg på grund av risken för nerv eller artär skador och infektioner.

  • Inflammation i aponeurosis plantar kännetecknas av smärta kallas plantar fasciit.