Vad är en Metate?

March 18

En metate är en del av ett slipverktyg som kallas en metate y mano. Den metate är den lägre, fast hälften av detta slipverktyg, som används för att skapa en hård yta för krossning korn och en rad andra livsmedel. Metates är Mesoamerican ursprung, och de fortsätter att användas i Mexiko och delar av Latinamerika idag; De är ibland tillgängliga på marknader som är specialiserade på mexikanska köksredskap, och de kan bli kostsamt.

En klassisk metate är en platt platta av sten, ibland med snidade ben. Den övre delen av plattan har en grund fördjupning som skapas genom år av slitage. För att använda metate, sprider någon säd in i denna depression och sedan rullar en mano, en rundad slipsten, fram och tillbaka över den metate. Detta fram och tillbaka rullande rörelse pulveriserar säden i en slät och jämn väg.

Metates ibland jämfört med mortel sliparrangemang. Slip verkan av en mortel är något annorlunda, dock. Granatkastare och mortelstötar används också i Latinamerika matlagning i beredningen av specifika rätter, men för saker som slipning majs för tortillas och blanda mexikanska choklad, är en metate det föredragna slipverktyg.

Att lära sig att använda en metate kan ta lite tid, eftersom det kräver utvecklingen av starka muskler i överkroppen. Metates används traditionellt av kvinnor, och efter år av användning, utvecklar de mycket starka överarmar och rygg. Typiskt kvinnor sitta eller sitta på huk på en metate, skapa så mycket inflytande som möjligt för slipning så att maten mals effektivt.

Några exempel på historiska metates kan ses i museer som är specialiserade på Mesoamerican artefakter. Några av dessa metates är ganska gamla, visar tydliga tecken på årtionden av användning; eftersom en metate y mano är gjord av sten, kommer det potentiellt uthärda i århundraden, mycket till glädje för arkeologer. Det är också möjligt att se ceremoniella och dekorativa metates, som används i vissa latinamerikanska kulturer för speciella tillfällen.

Om du köper en ny metate att producera Mesoamerican mat hemma, måste du säsong det innan du använder den. Krydda vanligtvis börjar med en övernattning blötläggning och sedan en dag av torkning. Efter detta, slipa vita rika i metate tills den blir till ett fint pulver gråaktig. Kasta makt och slipa en ny sats av ris; fortsätta att göra detta tills pulvret du producerar är vitt, vilket indikerar att fragment av lös sten har tagits bort från metate. Vissa människor gillar att avsluta sin smaksättning genom målning i en blandning av kryddor som salt, kummin, peppar och vitlök.