Vilka problem orsakas av brist på sömn?

March 15

Brist på sömn, vare sig avsiktligt eller oavsiktligt, kan vara extremt farligt och ohälsosamt. Drowsy körning är ett resultat av att inte tillräckligt med sömn och detta är känt för att ha orsakat tragiska och sannbyggas bilolyckor. Studier har också kopplat en brist på sömn till sjukdomar som cancer. Att få tillräckligt med sömn varje natt är viktigt. Barn, tonåringar och unga vuxna kan behöva minst 10 timmar medan de flesta vuxna kräver sju eller åtta timmars sömn per natt.

Mindre än sex timmars sömn nattlig kan leda till problem. Brist på sömn kan orsaka svårigheter att tänka och fokusera. Det orsakar också sömnighet och slumra under dagen och många dödliga och allvarliga bilolyckor ha orsakats av sömn berövade förare som bara "blundar för en minut." Kroppen kräver tillräckligt med sömn för att fungera precis som den behöver tillräckligt med mat och vatten.

Studier av sömn berövat människor visar att de har mer inflammation i kroppen som ställer dem på en högre risk för sjukdom än personer som konsekvent få tillräcklig sömn. Sömnbrist stör proteiner, hormoner och andra balanser i kroppen. Sömnbrist tros vara en riskfaktor för sjukdomar som cancer, diabetes och hjärtsjukdomar samt fetma.

Vissa människor avsikt försöka fungera på mindre sömn för att få mer tid vaken, men detta tros vara ett ohälsosamt sätt att leva. Hela kroppen inklusive hjärnan behöver tillräcklig sömn för att fungera riktigt. I vissa fall är brist på sömn inte avsiktligt men snarare människor har problem att somna och detta kallas sömnlöshet. Sömntabletter rekommenderas inte för att hantera sömnlöshet eftersom en person kan bli beroende av medicinen. Undvika koffein och stressande händelser före sänggåendet kan hjälpa till att förhindra sömnlöshet.

Att bo med en regelbunden sömn schema kan vara en av de bästa sätten att undvika sömnlöshet och sömnbrist eftersom kroppen vänjer sig en vanlig sömnmönster. Personer med sjukdomar såsom sömnapné bör få behandling eftersom detta tillstånd orsakar en brist på sömn samt förhindrar korrekt andning. De med sömnapné har avbrutits sömn eftersom de kan sluta andas hundratals gånger under natten. Symtom på sömnapné inkluderar dosering av och upplever trötthet under dagen samt vakna upp under natten.

 • Fysiska problem som är förknippade med en brist på sömn inkluderar dagtid dåsighet och letargi.
 • Människor som har svårt att sova på natten kan påverkas av känslor av ångest.
 • Drowsy körning ökar sannolikheten för att få in en bilolycka.
 • Brist på sömn kan påverka arbetsprestationen.
 • Sömntabletter rekommenderas inte för sömnlöshet.
 • Barn kan lida i skolan och bli slö om de inte får tillräckligt med sömn.
 • En brist på sömn kan öka en persons anspänning.
 • Forskare säger att de flesta vuxna kräver åtta timmars sömn per 24-timmarsperiod.
 • Höga doser av koffein kan orsaka sömnlöshet.
 • En konsekvent brist på sömn kan vara ohälsosamt och farligt.
 • Trötthet orsakas av en brist på sömn.