Vilka är de olika typerna av fagott Reeds?

March 14

Fagott är ett blåsinstrument som normalt använder en dubbel vass. Det finns många olika typer av vass som varierar i ljudet de producerar. Även om det finns färdiga vass tillgängliga, bassoonists gör ofta justeringar för att producera en viss ljud och ton. Många musiker göra sina egna vass. Syntetiska sorter finns också, som utför väl oavsett väder eller prestanda utrymme.

Grunderna till att göra fagott vass börjar med att dela en bit slang sockerrör i fyra bitar. Den sockerrör skärs och gouged tills den önskade tjockleken har uppnåtts. Röret är blöt och skärs sedan i behövs formen. En maskin eller för hand fil kommer att skapa den nödvändiga formen för spel spetsen av vass. En dorn används för att dela sockerrör änden för att framställa två vass från en käpp.

Änden av vass torkas och bundna med tråd. Bottnen förseglas därefter med ett flytande vidhäftningsmedel för att stoppa eventuella luftläckage. En lätt avfasning görs vid spel slutet, vilket gör vass spelbara.

Mejsling används för att skapa en vass som är en specifik tjocklek, som ibland kallas hållfasthet eller hårdhet. Normalt en mejsling maskinen används som rakar ner käppen. Dubbla vass kan variera från ganska mjuk till mycket hårt. En mjuk vass förknippas i allmänhet med slöa, vedartade toner, medan en hård vass kan producera en mycket gäll ton.

Andra ändringar som kan göras på fagott vass innefattar anpassning avsmalningen från basen av röret till spetsen. Som med tjockleken, kommer vinkeln på avsmalningen och avrundning av spetsen förändrar ljudet. Justeringar kan göras för en vass som ständigt spelar platt eller vasst. Rakning vass och ändra formen kommer att föra ljudet tillbaka till rätt tonhöjd.

Professionella musiker har två alternativ: att göra sina egna fagott vass eller göra justeringar på färdiga sådana. Det kan ta mindre tid att göra justeringar till en färdig version. Detta alternativ är också mindre tidskrävande och billigare, eftersom specialverktyg krävs för att göra fagott vass. Justeringar som skapats genom att raka vass kan göras med en vass kniv.

Syntetiska fagott vass är ett annat alternativ. Några av fördelarna med dessa vass är att de inte torkar ut och utföra samma i alla typer av miljöer, oavsett väder eller variationer i luftfuktighet. Det syntetiska materialet som används innefattar epoxiharts, grafit-epoxi ark och grafitfibrer. Kombinationen av dessa material producerar en vass som har liknande egenskaper som sockerrör och annat virke.