Vad är Guoba?

July 15

Guoba är en form av ris som faktiskt brända eller hård kokta att ändra dess färg och konsistens. Guoba eller "brända ris" är populär i många former av kinesiska köket, särskilt i Szechuan matlagning. Det är känt av många namn i olika delar av Kina och omgivande länder, och kan även hittas i hela världen i områden där kinesiska köket presenteras och uppskattat.

Inledningsvis var Guoba gjordes genom att bränna eller kraftigt matlagning ris till botten av en wok eller kastrull. När kocken tog ut riset, var överblivna ris används i olika rätter. Senare, efterfrågan på denna typ av risrätt ledde till kommersiell beredning av block av denna crisped ris.

Varje form av kinesisk maträtt kan serveras med Guoba. Några vanliga former av detta brända ris mat inkluderar sötsur rätter, liksom andra internationella kinesiska favoriter som lo mein, chow mein, eller andra rätter. De vanliga val av kött, fisk och skaldjur, och grönsaks element som tofu och tofu gälla för många Guoba rätter.

Förutom dess användning i Kina, är brända ris avnjutas i andra delar av världen. Till exempel, Vietnam och Persien, dagens moderna Iran, har sina egna versioner av Guoba, kallas av olika namn. Den grundläggande idén matlagning ris för en mörkare färg och crunchier textur förblir densamma.

En sak som Guoba erbjudanden till kockar är chansen att inkludera en annan typ av presentation baserad på form och konsistens av riset. Kockar kan tjäna Guoba, med tunga såser eller andra element, i block, eller smulas sönder riset på plattan. Den brända riset står upp till alla möjliga innovativa kulinariska användningsområden, vilket gör det populärt i många restaurangkök, särskilt där innovativa estetiska presentationen är en del av den kulinariska strategi.

En annan form av denna mat är en "sizzling ris soppa" som har blivit vanligt i vissa delar av världen. Detta är inte den vanliga formen av maten, så vissa kockar, även spelförhållanden kinesiska sådana, kanske inte medveten om användningen av brända ris i detta soppan. Den allmänna användningen av brända ris i en tunnare soppa eller buljong är ett annat sätt att riset kan serveras till en kontrasterande smakupplevelse.