Vad är en armbar?

April 3

En armbar är en typ av kampsport teknik som främst hyperextends en motståndares armbåge. I sporter som MMA (MMA), Brazilian Jiu-Jitsu och skjuta brottning, är tekniken tillämpas med lagom tryck för att orsaka obehag, ökade sedan långsamt i intensitet tills motståndaren lämnar. På grund av detta anses det en inlaga teknik. Combat discipliner som Gracie Jiu-Jitsu och den amerikanska arméns modern armé Combatives systemet använder också tekniken för att försvaga motståndarna i livet eller död situationer.

En armbar oftast tillämpas på ett visst sätt. Motståndarens armen placeras mellan en angriparens ben med handflatan vänd bort från angriparen. Armen hålls på plats mot angriparen kropp nära handleden. Armen dras sedan ner mot angriparens kropp och rätade och angriparens höfter kastas framåt mot motståndarens arm och armbåge. Denna position sätter betydande påfrestningar på armbågsleden och ben i armen, och kan så småningom leda till översträckning eller brutna ben. Angriparens fötter och ben kan placeras över motståndarens bröst för ytterligare grepp och inflytande.

Den armbar är en mycket hård teknik för att motverka. Den primära försvar till armbar är att hålla armbågen böjd och dra armen attackeras ner / ut från mellan motståndarens ben innan inlämning kan tillämpas fullt ut. Griper armen attackeras med båda händerna kan bromsa tillämpningen av tekniken, men kan vanligtvis övervinnas med tiden. När tekniken används, mixed martial konstnärer försöker ofta att slå igen den person som ansöker inlämnandet i mattan och komprimera dem innan armbar helt kan förlängas. I tävlingar som underkastelse grappling turneringar där racketen inte är tillåtet, kommer försvarare ofta försök att rulla sig över så att poängen med deras armbåge är borta från angriparens kropp, vilket gör att armbågen att böja ordentligt när tryck appliceras.

En av de mest kända armbars i mixed martial arts inträffade på UFC 48 den 19 juni 2004. I den tunga titeln matchen mellan Tim Sylvia och Frank Mir, satte Mir Sylvia i en armbar. Sylvia motstånd, försökte fly, och slutade att få sin arm bruten när last skärptes. Även om de flesta tittare inte såg den första pausen, slow-motion repris visade Sylvias arm knäckning och sedan övergripande som ben bröt.

Den armbar är känd av många olika namn. I judo, kallas det Juji gatame; i brottning, det armbreaker. Versioner där angriparen hoppar på motståndaren och tillämpar tekniken delvis i luften kallas flygande armbars. Armbars anses också en typ av arm lås, och ibland bara kallas med detta namn.