Vilka är de olika typerna av matsmältningsproblem?

March 10

De organ som utgör matsmältningssystemet i den mänskliga kroppen är en fantastisk bedrift i maskinteknik. I själva verket utgör matsmältningssystemet en delikat ekosystem där den rätta balansen av enzymer och "vänliga" bakterier som är nödvändigt för att smälta maten och ta upp näring. Tyvärr kan ett antal saker går fel och leda till en mängd olika matsmältningsproblem. Dålig kost, kronisk stress, överdriven användning av alkohol, rökning, och autoimmuna sjukdomar är bara några av de faktorer som kan orsaka magbesvär. Lyckligtvis många av de vanligaste matsmältningsproblem kan lösas med enkla förändringar i livsstil och matvanor.

Halsbränna och sura uppstötningar påverkar nästan alla på ett eller annat tillfälle. Ätande, graviditet, och vissa mediciner kan ofta skulden för dessa episoder. När enstaka brännande känsla blir kronisk, kan villkoret har examen till gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Symtom på "normala" halsbränna och sura uppstötningar kan oftast förhindras genom att begränsa alkoholkonsumtionen, undvika kryddstark mat, och avstå från liggande eller framåtlutad strax efter att ha ätit. GERD, å andra sidan, är av mer allvarlig karaktär som motiverar medicinering med H2-blockerare och protonpumpshämmare.

Laktosintolerans är ansvarig för att producera en färgskala av matsmältningsproblem, bland annat diarré, illamående, uppblåsthet, och buksmärtor. Detta inträffar när det finns en brist på laktas, det enzym som behövs för att bryta ner och smälta sockret som finns i komjölk. Komplettering med detta enzym kan sätta stopp för symptom i många fall. Dessutom finns det laktosfria mejeriprodukter som finns i de flesta områden i den utvecklade världen.

Förstoppning är troligen den vanligaste matsmältningsproblem, särskilt bland äldre. Många misstolkar vad som utgör förstoppning och oroa dig om de inte kan producera en avföring varje dag. I verkligheten är en normal rytm anses allt från två eller tre gånger om dagen för att bara tre gånger i veckan. Problemet kan förvärras av överanvändning av laxermedel, som bara tjänar till att träna tarmarna att bli beroende av konstgjord stimulans. En bättre metod för att gå till botten med detta problem är att öka fiberintaget och få regelbunden motion.

Inflammatorisk tarmsjukdom omfattar flera matsmältningsstörningar, däribland colon irritabile, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Dessa matsmältningsproblem härrör från ett defekt immunsvar som utlöser immunförsvaret att felaktigt angriper matsmältningskanalen. Medan en balanserad kost är verkligen en övervägande vid behandling av dessa sjukdomar, innehåller den typiska förlopp symtombehandling ofta läkemedel, såsom antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel.

  • Uppblåsthet är en bland många matsmältningsproblem.
  • Några av de organ i matsmältningssystemet.
  • Inflammatorisk tarmsjukdom omfattar flera matsmältningsstörningar, såsom irritabel tarm.
  • Ett diagram som visar ulcerös kolit och andra kolon problem.