Vad är Heloderma?

March 30

Heloderma är släktet namnet för de enda två giftiga ödlor i världen, den mexikanska pärlstav ödlan (H. horridum) och Gila monster (H. suspectum). Dessa ödlor är hemma i Mexiko och sydvästra USA. Termen heloderm innebär dubbade hud, eftersom var och en av dessa ödlor har hud som består av flera små, benliknande pärlor eller nitar.

Varje ödla producerar också giftiga gift. När de biter, kommer ödlorna vanligtvis hålla fast sitt byte, eller offer. Ju längre ödlan håller på eller mer irriterad det är, desto mer saliv den producerar. Således kommer en större mängd Heloderma gift injiceras i såret.

Även om deras bett är sällan livshotande för människor, med undantag för små barn, kan det orsaka svår smärta, ödem, blödning, illamående och kräkningar. Smärtan efter ett bett kan pågå timmar, och svaghet i området kan kvarstå i flera dagar. Sällsynta komplikationer kan förekomma hos vissa människor och kan inkludera chock, hjärtinfarkt, allergiska reaktioner, och kraftiga blödningar. En långvarig Heloderma bita emot av ett barn kan faktiskt leda till döden.

Heloderma gift har befunnits uppvisa några läkemedel löfte. I själva verket har giftet studerats så långt tillbaka som 1891. Forskare har studerat effekterna av giftet extrakt och har även producerat läkemedel pulver från den. Giftet finns även i pellets och flytande form samt en tinktur. Dessa åtgärder är endast tillgängliga via ett giltigt recept från en kvalificerad läkare.

Homeopathically är Heloderma gift används för att behandla sjukdomar som ofta kännetecknas av kyla. Det har använts vid behandling av olika nervsjukdomar och ses som en möjlig lösning för vissa former av förlamning. Under första världskriget, några tyska läkare använde giftet att behandla degenerativa sjukdomar i nervsystemet.

En nyligen medicinskt genombrott i behandlingen av både typ I och typ II diabetes har upptäckts. En syntetisk version av en kemisk förening som finns i saliven hos Gila monster, som kallas exenatid, används nu för att hjälpa till att kontrollera högt blodsocker i typ II diabetes. Detta ämne förbättrar metabol kontroll, undertrycka stigande blodsockernivåer och främjar insulinutsöndring. Hittills kliniska studier har visat att exenatid är säker och tolererbar för de flesta människor. Mild till måttlig illamående och kräkningar har varit de vanligaste rapporterade klagomål.

Rättsmedel för detta gift extrakt ges i låga doser. Heloderma extrakt har också använts i förening med viktminskning. Dessutom kan den användas som en ingrediens i vissa typer av antiinflammatoriska krämer. Dessa är normalt används externt för lindring av smärta i samband med artrit, repetitiva skador, stukningar, och smärta i nedre ryggen. Andra nyligen användningar innefattar behandling av manisk depression, aggression, hypertoni, och multipel skleros.

  • Bett av en Heloderma kan orsaka illamående och kräkningar.
  • Forskning tyder på att Heloderma extrakt kan hjälpa till att sänka högt blodtryck och aggression.