Vad är Hallux Varus?

October 22

Hallux varus är ett tillstånd där stortån punkterna inåt, bort från de andra tårna på foten. Den deformitet kan orsakas av en medfödd defekt, en skada på foten, eller som en komplikation av liktorn kirurgi. En person som har hallux varus sannolikt har problem med promenader och bär skor, ömhet, och lätt svullnad. Behandling för tillståndet beror på svårighetsgraden av symtomen och hur långt stortån är ur läge. Spjälor och stretchövningar kanske kan rätta till smärre missbildningar, men de flesta fall kräver kirurgisk omläggningen.

När hallux varus påverkar ett spädbarn eller små barn, är orsaken oftast en medfödd defekt av benen i tån eller den lokala senan kallas kidnappare hallucis. En särskilt små eller trånga kidnappare hallucis kan dra stortån bort från den andra tån, vilket kan göra att peka mot den andra foten. En äldre patient kan uppleva hallux varus grund av en akut skada eller ett kroniskt tillstånd som reumatoid artrit. Dessutom kan kirurgi för att korrigera en liktorn orsaka hallux varus om för mycket ben eller senvävnad avlägsnas. I vissa fall, tår röra successivt längre och längre bort från inriktning utan en igenkännbar sak.

Förutom det uppenbara synliga deformitet, kan symtom på hallux varus inkluderar kronisk ömhet, ömhet, en minskad rörelseomfång, och svaghet i foten. Vissa människor har svårt att bära tätt toed skor och balansera samtidigt går eller stående. Om villkoret inte är riktat och behandlas, kan konstant tryck på tån leda till svullnad och smärta som strålar hela foten och ankeln.

En person som upplever hallux varus bör boka en tid med sin fotvårdsspecialist eller primärvården läkare. En läkare kan inspektera tån och genomföra röntgenbilder för att fastställa omfattningen av inre skador. När felaktig inriktning är relativt liten, föreslår en fotvårdsspecialist oftast icke-kirurgiska korrigerande procedurer såsom bär en skena på tån på natten och investera i bekväma skor. Unga patienter som misstänks ha snäva kidnappare hallucis senor är kandidater för guidade stretchövningar, som innebär att försiktigt dra tån i olika riktningar för att lossa senor över tiden.

Kirurgi är oftast nödvändigt om tillståndet kvarstår eller orsakar svår smärta. En kirurg kan tvinga manuellt tån tillbaka till inriktning, skrapa bort skadat ben och broskvävnad, och se till att närliggande senor är säkra. En patient kan behöva bära en gjuten eller en speciell sko för flera veckor efter kirurgi för att ge tån tid att läka. Korrigerande förfaranden är oftast mycket effektiva, och de flesta människor har möjlighet att återvända till regelbunden verksamhet inom sex månader.

  • En person som upplever smärta i stortån bör rådfråga en fotvårdsspecialist eller ortoped.
  • Liktorn kirurgi kan orsaka hallux varus.
  • En patient kommer sannolikt att behöva bära en gjuten i flera veckor efter operation för en hallux varus.