Vad är en dansmatta?

August 14

En dansmatta, även känd som en dans pad eller dansplattform, är en speciell typ av inmatningsenhet för videospel, avsedda att dansas på. Det är i huvudsak en video spelkontroll, men istället för att drivas av händerna, drivs av fötterna liggande på marken och hoppade på. Den dansmatta används i ett antal dansspel, varav den mest kända är den populära Dance Dance Revolution spel, ibland bara kallad DDR.

I arkad versioner av dessa videospel, är dansmatta vanligtvis en styv plattform, kallad dansplattform. Dessa kuddar är tillverkade av stål eller något annat styvt material, och har ofta stödstänger för spelare att hålla fast vid om de väljer. De är mycket hållbara, och byggd för att upprätthålla ett brett utbud av vikter hoppar upp och ner kraftigt på dem timme efter timme dag ut och dag in. Även om det är möjligt att köpa en arkad-kvalitet dans plattform för hemmabruk, är prissättningen ofta många hundra amerikanska dollar (USD), vilket gör det oåtkomligt för de flesta människor. Billigare metalldansplattformar kan hittas för runt $ 150- $ 250 USD, men det är fortfarande för dyrt för många människor.

Lyckligtvis finns det ett mycket mer prisvärt alternativ för hemanvändare: den mjuka dansmatta. En mjuk dansmatta, snarare än att vara tillverkad av stål eller aluminium och hård plast, är i stället av mjukplast, ibland med hårda plastkomponenterna. Även om inte nästan lika hållbart som de stela kuddar, kommer dessa mjuka mattor ändå hålla upp under lång tid enligt villkoren i hemmabruk. Med en avancerad mjuk dansmatta kostar endast runt $ 60 USD, och billiga versioner som kostar så lite som $ 15 USD, de erbjuder ett mycket prisvärt alternativ för den som vill att deras egna hem dansspel.

Ett problem med en mjuk dansmatta är att det inte kan vara så lyhörd som en stel dans plattform, vilket leder till tillfällig frustration när danssteg inte är korrekt registrerade. Dessutom, eftersom en mjuk dansmatta är relativt lätt, kan det glida över ytan är det när dansade på, vilket kan leda till att spelaren får av centrum, och leda till ett avbrott i spel. Även om många mjuka mattor inkluderar stela baksidor för att försöka minska detta, spelare befinner sig ofta tillgripa metoder som att tejpa mattan på golvet eller fästa den till ett underlag av papp eller något tungvikt för att hålla den på plats.

Ett tredje alternativ finns mellan att köpa en billig mjuk dansmatta och en dyr metall dansplattform, som modifierar en mjuk dansmatta i en metalldansplattform. Instruktioner finns runt internet på hur man gör detta, genom att skära ut hål i en plåt av aluminium för att bygga en ram som de ingående delarna av mjuka dansmatta kan passas in. Vissa driftiga människor även bygga sin egen dansmatta helt från grunden, dekonstruerar en normal spelkontroll och använda dess inmatningsenheter i en hemmagjord ram.