Vad är explosiv Forming?

August 19

Explosiv formning är en typ av metallbearbetning som kan användas för att forma mycket stora arbetsstycken. Den används normalt i de fall där metallen är för stor eller tjock för en traditionell press eller punch metod att vara kostnadseffektiv. Processen innebär vanligtvis att placera metall över en form och sedan använda concussive kraft sprängämnen för att trycka in det i formen. En mängd olika material kan användas för att skapa matriser, inklusive glasfiber, betong och stål. Die material bör normalt vara starkare än metallen bildas, men det är inte alltid möjligt.

Den vanligaste metoden för explosiva bildar vanligtvis innebär en bassäng som kan fyllas med vatten. Ett munstycke kan vara integrerad in i botten av behållaren, eller en kan sänkas i. Metall kan sedan placeras sedan ovanpå dynan och täcks därefter i vatten. Nästa steg innebär normalt detonationen av sprängämnen inom bassängen. Om förfarandet utförs korrekt, kommer explosionen utbreda sig genom vattnet och tvinga metallen in i formen på munstycket.

En fördel med den explosiva formningsprocessen är att den kan användas för att skapa komplexa komponenter som annars skulle kunna kräva en flerstegsprocess. Den kan också användas för att bilda metall som är mycket större, tyngre och tjockare än vad som kan bearbetas med mer traditionella metoder. Den stora nackdelen är att processen kan kräva omfattande setup för varje bit, inklusive nya sprängämnen och, i vissa fall nya dynor. Om styrkan hos munstycket är större än hållfastheten hos den metall kan det vara återanvändbara, men detta är inte alltid fallet.

Vattenbadet Metoden är vanligt förekommande, men är inte det enda sättet att åstadkomma explosiv formning. Tidiga metoder utnyttjat formade laddningseffekter och explosiva formning användes för att gravera järn i slutet av 1800-talet. Denna metod involverade placera sprängämnena direkt på metall, snarare än att använda vatten eller en annan överföringsmediet för concussive kraft.

Några av samma principer som används i explosiva formning kan också ses i militära tillämpningar av formade avgifter, till exempel improviserade sprängladdningar (IED). En typ av sprängämne bildande kan användas i vissa IED, där en effektiv projektil faktiskt skapas av explosionen. Detta innebär ofta en behållare med en konkav lock som blåses bort av en explosion och formas till en form som kan ha möjlighet att penetrera någon konventionell rustning.