Vilka är effekterna av HPV hos män?

August 16

Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig sexuellt överförbar sjukdom som är ökänd för att öka sannolikheten för livmoderhalscancer och andra komplikationer hos kvinnor. De flesta män som kommer i kontakt med viruset utvecklar aldrig symptom, även om det är möjligt för män att uppleva några potentiellt allvarliga hälsoproblem. Till exempel kan HPV hos män orsaka utbrott av genitala vårtor som kan ha överförts till partners under sexuell aktivitet. Dessutom kan vissa stammar av HPV hos män leda till cancer i penis, anus, eller svalg. Tidig upptäckt och behandling är nödvändig, så det är viktigt för sexuellt aktiva män att få testas regelbundet och kunna känna igen symtomen på HPV när de är närvarande.

De flesta friska vuxna män inte upplever symtom när de utsätts för HPV. Individer som har nedsatt immunförsvar på grund av HIV, cancerbehandlingar eller andra faktorer löper större risk att utveckla aktiva HPV-infektioner. Risken ökar kraftigt om dessa män har oskyddat sex med flera partners.

Kondylom är den vanligaste effekten av HPV hos män, och det första utbrottet kan visas var som helst från två veckor till flera månader efter att ha kommit i kontakt med en smittad person. Vårtor visas vanligtvis på eller runt penis och pung, även om de också kan växa nära anus. En person kan ha en enda vårta eller flera lesioner under ett utbrott. Vårtor är vanligtvis upphöjda, rödare än omgivande hud och mjuk. Det är ovanligt att HPV-relaterade genitala vårtor att orsaka smärta eller obehag.

HPV hos män kan också höja sin risk att utveckla cancer. Eftersom HPV-stammar som orsakar cancer har inget samband med de som orsakar genitala vårtor, är det osannolikt att utveckla båda problemen en individ. Penis är den mest sannolika området för cancer symptom ska börja. Peniscancer kan kännetecknas av en påtaglig klump eller en öppen, blödande sår. Om problemet går obehandlade, kanske en man börjar uppleva kronisk, konstant smärta och ömhet.

Anal cancer är också en möjlig effekt av HPV hos män som sysslar med analsex med andra män. När symtomen är närvarande, kan de omfatta ovanlig blödning från anus, smärta vid samlag och tarmrörelser, och en omättlig klåda. Som cancer börjar spridas, kan lymfkörtlarna i ljumskregionen svälla och bli anbud. Förutom penis och anal cancer, vissa män utvecklar halstumörer som kan orsaka betydande svälja, tala, och andningsproblem i senare skeden.

Det finns ingen bot för HPV, men de flesta fall av kondylom kan hanteras effektivt med läkemedel eller kirurgi. Cancerösa tillstånd kan kräva en kombination av kirurgi, strålning och kemoterapi för att bekämpa maligniteter och minska chanserna för cancern sprider sig till andra delar av kroppen. Patienter som får diagnosen HPV relaterade hälsoproblem uppmuntras att informera sina tidigare partner i hopp om att upptäcka andra HPV-infektioner innan de orsakar stora symptom.

  • Hanar med HPV har normalt vårtor visas på eller runt sin penis och pung.
  • Sexuellt aktiva män kan uppleva symptom på HPV och bör få testas regelbundet.
  • HPV hos män kan höja sin risk att utveckla cancer.