Vad är Mise En Place?

July 11

Mise en plats är en fransk kulinarisk fras som betyder "inställningen på plats." Den hänvisar till inrättandet av exakt uppmätta ingredienser och nödvändiga redskap vid ett matlagning station innan matlagningen. Det kan även innefatta kryddor, garnering och serveringsfat.

Uttalas "meez AHN plahs," och ibland stavade "mis en place," denna teknik underlättar smidig, framgångsrika beredning av livsmedel. Det är särskilt användbart för att förbereda rätter av komplexa recept. Upplägget är vanligast i professionella kök där många rätter är beredda under hela ett arbetspass. De flesta restauranger tillbringar de första timmarna av varje skift slutföra detta förberedande arbete innan matsalen öppnas.

En kommersiell matlagning station i en restaurang eller cateringföretag kan omfatta både varma och kalla förvarings matvaror för mise en place. Rostfria brickor stål för förvaring av livsmedel passar in bänkskivan fack för enkel åtkomst. Brickorna kan fyllas med is för att hålla vissa livsmedel kallt, eller så kan de vara fyllda med en vattenförbud varmt marie för att hålla maten varm. Andra behållare kan lagras i kylrum under bänkskivan eller i walk-in kylskåp.

Vanliga ingredienser för en mise en place matlagning station är stora mängder förskurna kött och fisk, hackade grönsaker och par-kokt mat. De kan också innefatta smör, flaskor matlagningsvin och kuber av stelnat buljong för att göra såser på beställning. Färdiga såser kan också ställas in för snabbhet och bekvämlighet. Beredda garnering, samt sallad och dessert ingredienser, är också vanliga komponenter.

Ofta används i demonstrations matlagning, är mise en place med i matlagningsshower, infomercials och mässor. För dessa ändamål, men ingredienser är oftast inrättas i enskilda portioner för framställning av en enda demonstration maträtt. Ingredienser placeras vanligen i små skålar eller ramekins på bänkskivan intill tillagningsstationen.

Mise en plats kan också användas i hem kök. Det är särskilt användbart för nybörjare kockar eller för dem som förbereder flera rätter i stora mängder för underhållande gäster. När förberett hemma, är det första steget att granska recepten och handla alla ingredienser som behövs. Strax innan tillagningstiden, bör exakta mängder av de ingredienser som behövs förberedas, mätas och ställa upp nära spisen eller grilla grill.