Vad är en Pile Weave?

April 30

Som en vanlig form av textil vävning, är högen väva en favorit teknik när situationen kräver ett material som är plysch, men ändå elastiskt. Det används för att göra sammet, klädsel tyg och mattor, bland andra tyger. Denna textil är uppbyggd av flera lager som ger det den är mjuk känsla.

Skapa denna väv faktiskt innebär en process som fastställs tre olika skikt. Det första skiktet kallas grundväven, som är grunden för pålen och agerar som bindemedel för materialet. Den andra består av en sammanvävda skikt av fibrer som fungerar som en kudde, vilket skapar en mjuk yta. Det slutliga skiktet är den faktiska högen och skapas genom att köra fibrerna över metallstänger eller trådar som skapar en slinga på gården filamenten. Den loopas garn skapar en upphöjd effekt som kan borstas och tillbaka med handen; i många textil kretsar, detta färdiga produkten kallas lugg garn.

Pile väv kan användas för att skapa ett antal olika typer av textilier. Loop garn trimmas för att skapa tyget som vanligtvis hänvisas till som sammet. Detta material kan användas för alla typer av kläder poster samt överkast, kudde Shams, och även bakgrunden för målningar som var så populära i år tidigare. Eftersom det är den process som skapar mjuka konsistens och inte själva fibern själv, kan denna väv göras från i princip alla naturliga eller syntetiska fibrer.

Högen väv är speciellt populär i tillverkningen av klädsel, särskilt duken används i bilar. Precis som med den sammetsmaterialet är de skeva ändarna kortklippt, lämnar en liten tupplur som kan borstas och tillbaka med handen. Ofta är kraftigare syntetfibrer som används när du skapar överdragsmaterialet, eftersom de syntetiska fibrerna tenderar att stöta bort fläckar med större effektivitet än många naturliga fibrer.

Vägg till vägg mattor är en annan textil som ofta använder denna väv. De korta slingor är idealisk för att skapa en mjuk känsla under fötterna och kommer att tendera att vara lättare att hålla ren i jämförelse med vissa andra typer av golvbeläggning. Tillsammans med heltäckningsmatta, kan området mattor göras med denna metod. Faktum är att många handgjorda indiska och turkiska mattor fortfarande anställa handen vävteknik som utvecklades för hundratals år sedan för att skapa slingeffekten.

Andra textil objekt använder också högen väva tekniken. Frottéhanddukar tillverkas med en hög sticka sammansättning, vilket inte bara gör handdukar mjukare, men också mer absorberande. Både bred linje och tror linje manchester görs med en form av lugg vävning. Chenille överkast är ett annat exempel på en slitstark men bekväm objekt som är möjligt tack vare denna teknik.

  • Pile vävar används ofta i chenille sängöverkast.
  • Pile väv används för att göra rulltobak mattan.
  • Corduroy görs med en form av lugg vävning.