Vem var Grace O'Malley?

May 29

Grace O'Malley är det engelska namnet på Irelandâ € s mest berömda kvinnliga pirat, Grania Ni Mhaille. En samtida av drottning Elizabeth I av England, Grace kontrollerade mycket av den irländska västkusten, förlitar sig på piratkopiering och handel att göra hennes förmögenheter. Han makt och anseende växte till att bli så stor, hon träffade så småningom med Elizabeth i England, i en av de mest storied möten i 16-talet.

Dotter till en lyckad leverans köpman, är Grace O'Malley tros ha varit född omkring 1530. Hennes far var den inflytelserika ledare för OA € Malley klanen, och Grace tros ha haft en viss formell utbildning. Vid ungefär 16, Graceâ € s familj trädde in henne i en politisk äktenskap med den kraftfulla Oâ € Flaherty klan, vilket resulterade i tre barn. Grace tros ha varit oerhört karismatisk och omtyckt, och efter hennes husbandâ € s död, många Oâ € Flaherty klanmedlemmar valde att lämna sina förfäders hem och gå med henne på hennes slott på Clare Island. Men hon lurad på några av hennes rättmätiga dödsbon av rivaler, ett misstag som hon inte skulle tillåta att hända en andra gång.

O'Malley var en naturlig härskare, och bestämde sig för att förstora sina innehav genom att gifta sig en andra gång. Efter det första året av äktenskap slutade, Grace skilde hennes man och lyckades storm och hålla fast den strategiskt viktiga Rockfleet slott, som hade tillhört hennes man. Grace O'Malley tros ha haft minst en son från denna korta äktenskap, och kan ha haft andra utom äktenskapet.

Den kraftfulla womanâ € s mest lönsamma metoden för inkomstbaserades på en politik som liknar den i de engelska kontrollerade territorier. Grace anställd dussintals fartyg att beskatta alla fartyg som finns i hennes territorialvatten. De skatte samla fartygen fick order att få pengar på något sätt, även extremt våld. På grund av sin överlägsna kunskap om den irländska kusten, kunde Graceâ € s fartyg lätt undkomma eventuella hämndlystna handlingar.

En berömd legend om Grace O'Malley inträffade under hennes äktenskap med Donal Oâ € Flaherty. Donal tros ha varit ganska arrogant, efter att ha tagit ett slott från Joyce Clan och skröt utförligt om det. Sulkyn Joyces kallas fästningen Cocka € s slott, men namnet ändrades efter Donalâ € s död. När Joyce klanen försökte ta slottet tillbaka från Grace, var de svårt misshandlade när de hade underskattat hennes förmåga. Efteråt var slottet lokalt omdöpt Hena € s slott.

Under Graceâ € s styre, engelska dominansen på Irland blev alltmer utbredd och den engelska regeringen var inte nöjd med Oâ € Malleyâ € s bedrifter. År 1593 var tre av Graceâ € s släktingar tillfångatogs av britterna, och Grace tog den farliga chans att gå till England för att träffa drottningen om deras frigivning. Famously tog mötesplatsen på latin, som Grace O'Malley inte talade engelska och Elizabeth talade inte gaeliska. Många berättelser och sånger har skrivits om den långa samtal mellan de två kvinnor, en som regerade i namn och den andra som regerade bara med våld. Även om inga utskrifter av samtalet finns, beordrade Elizabeth frisläppandet av Graceâ € s släktingar och gjorde flera andra fynd med henne.

Trots att underteckna avtal med Elizabeth att upphöra med pirat aktivitet mot engelska, Grace O'Malley bröt hennes löften om lärande att Elizabeth inte stack till henne några av hennes fynd. Hon tros ha dött i 1603, samma år som hennes brittiska samtida. Grace O'Malley är en legendarisk figur i Irland idag, och föremål för många ballader, sånger och berättelser. Hennes mod och förmågor har översatts till tecken för böcker, TV-program och en ryktas långfilm.

  • Grace O'Malley träffade drottning Elizabeth I be om frisläppandet av hennes fångenskap släktingar.