Hur man väljer skärmstorlek för en videoskärm

June 9

Skärmen storleken på en tv eller bildskärm är en viktig faktor för hemmabio. Skärmstorleken mäts diagonalt för alla videoskärmar, med undantag för skärmar för frontprojektorsystem (som mäts vågrätt).

Tänk på att 16: 9 och 4: 3 skärmstorlekar kan inte direkt jämföras diagonalt. Till exempel, en 16: är 9 32-tums skärm ungefär 28 inches bred och lite mindre än 16 inches hög, medan en 4: 3 32-tums skärm är 25.6 inches bred och ett hår över 19 inches hög. Så om du ska flytta från en 32-tums icke-widescreen-TV till en HDTV, tror inte att en 32-tums HDTV kommer att vara exakt samma storlek - det kommer att bli bredare, men höjden skärmen blir mindre. I allmänhet är skärmhöjd vad människor uppfattar som "storleken" på en TV. ScreenMath.com gör dessa jämförelser mer i detalj.

Innan du köper någon tv, överväga storleken på ditt rum och din förväntade sittavstånd från displayen. De flesta människor tror större är bättre när det gäller TV, men det är inte fallet. Precis som TV kan vara uppenbart för liten för ett rum, kan det motsatta vara sant - en TV kan vara visuellt för stor för ett rum.

Varje bildskärm har någon form av linjestruktur (eller, rättare, i fallet med digitala HDTV skärmar, pixelstruktur). Bilden du ser på skärmen består av en rad enskilda ljuspunkter. Generellt gäller att ju större skärm, desto större de enskilda punkterna. När du luta dig tillbaka ett rimligt avstånd, kan dina ögon inte urskilja dessa enskilda poster, men om du kommer för nära, de kan. Eftersom linjen eller pixelstorleken beror på storleken på skärmen, på vilket avstånd kan du göra ut denna struktur varierar beroende på skärmstorlek.

Förvara dessa allmänna riktlinjer i åtanke för synavstånd och hänvisar till tabellen nedan:

  • HDTV: Din sittavstånd bör vara ca 1 1/2 till 2 1/2 gånger mätningsskärmstorleken. Så för en typisk 50-tums HDTV, kan du ha en optimal bild om din sittplats är mellan 6 meter, 3 inches och 10 fot, 5 tum.

    Observera att du kan sitta närmare en HDTV än du kan till en traditionell tv bara för att skärmen har fler linjer och pixlar (vilket gör dem mindre och svårare att se för sig).
  • Icke-HDTV: Din sittavstånd bör vara ca 3 gånger skärmens storlek.
HDTV Skärmstorlek och Kollar Avstånd
HDTV-Storlek HDTV Kollar Avstånd
30 tum 3 meter, 9 tum till 6 meter, 3 inches
34 tum 4 meter, 3 inches till 7 fot, 1 tum
42 tum 5 feet, 3 inches till 8 fot, 9 tum
50 tum 6 feet, 3 inches till 10 fot, 5 tum
55 tum 6 fot, 10,5 inches till 11 fot, 5.5 tum
60 tum 7 fot, 6 inches till 12 fot, 6 tum
65 tum 8 fot, 1 1/2 inches till 13 fot, 6.5 tum