Vad är Microtia?

April 5

Microtia är ett tillstånd i vilket någon typ av deformitet är närvarande med ytterörat. Ibland kallad små öron, kan detta tillstånd inträffa med ett öra, eller påverka båda öronen. Men när endast ett öra är inblandad, verkar detta öron missbildning inträffa oftare med höger öra.

Det finns flera kvaliteter eller klasser av microtia. Med en klass I tillstånd, är örat något mindre än normalt och kännetecknas av en struktur som liknar en normal öra, samt idrottsliga en liten men funktionell hörselgången. En klass II microtia har ett annat utseende, med en partiell örat synligt, men involverar en nära yttre hörselgången som hämmar hörseln.

När en grad III mikroti är närvarande, finns det ingen igenkännbar ytterörat närvarande. Istället finns det en liten struktur som grovt liknar en jordnöt. Det finns ingen yttre hörselgången, och ingen trumhinnan närvarande alls. Grad III förefaller vara den vanligaste av alla rapporterade fall av mikroti. Med Grade IV, hela örat, både internt och externt, saknas.

Av de fyra klasser eller grader, är Grade III microtia de vanligast rapporterade. Lyckligtvis är det ofta möjligt att använda sig av korrigerande operation för att utforma en lämplig ytterörat. Innan någon operation sker, är tester utförs för att se till att innerörat är närvarande och funktionell. När så är fallet, kan vävnaden skördas och kombineras med andra material för att utforma en trovärdig ytterörat och skapa en yttre hörselgången och trumhinnan.

Kirurgi kan också användas för att korrigera situationer med grad I och II mikroti. Detta involverar rekonstruktion av ytterörat, samt hantera förekomsten av fonetiska astresia, ett tillstånd i vilket det inte finns någon yttre öppningen till hörselgången. När det inte är möjligt att kirurgiskt korrigera astresia kan en liten hörapparat fästas till benet. Rekonstruktionen kan åstadkommas genom att skörda revbensbrosk, med användning av plastimplantat, installera ett öra protes, eller en kombination av de tre.

Medan vissa människor känner att det inte finns något verkligt behov av att ingripa när endast ett öra påverkas av microtia, det finns vissa belägg för att barn som inte får behandling kan ha en mycket svårare tid i skolan. Dessutom kan det faktum att inte ha två normala öron också skapa en hel del självkänsla frågor för barn, med dessa frågor fortsätter i vuxen ålder. Även om beslutet är att inte försöka en fysisk rekonstruktion av det drabbade örat, ger barnet med professionell rådgivning kan göra en betydande skillnad i hur han eller hon uppfattar effekterna av missbildning.

  • Microtia kan innebära en missbildning av ena örat, men inte den andra.