Vilka är orsakerna till kolorektal cancer?

February 5

Kolorektal cancer hänvisar till cancer som börjar i tjocktarmen och ändtarmen, vilket utgör de sista delarna av matsmältningssystemet. Specifikt bildar tjocktarmen, kolon täcker om de första fem fot (1.52 meter) av orgeln och ändtarmen omfattar omkring de senaste 5 inches (12 cm). Förenta Nationerna anser kolorektal cancer världens tredje mest diagnostiserade malignitet, med invånarna i de utvecklade länderna vara värst drabbade. Även om ingen vet de exakta orsakerna till kolorektal cancer, det finns flera riskfaktorer som läkarna lista som bidragande till uppkomsten av denna vanligaste cancerformen.

De vanligaste riskfaktorerna för kolorektal cancer verkar vara ålder och genetik. Enligt National Cancer Institute (NCI), mer än 90 procent av alla ärenden berör patienter äldre än 50. En person med en historia av kolorektal cancer, särskilt tidigt i livet, är mer benägna att utveckla det igen i framtiden. Om en nära släkting, speciellt ett syskon eller en förälder, har eller har haft det, desto mer ökar risken. Lynch syndrom i synnerhet, som också är känd som ärftlig nonpolyposis tjocktarmscancer (HNPCC), kan vara en av orsakerna till kolorektal cancer, som representerar den vanligaste formen av genetisk kolorektal cancer och cirka 2 procent av fallen rör denna sjukdom.

Andra viktiga faktorer som kan betraktas som orsaker till kolorektal cancer är rökning och kost. En rapport från American Cancer Society (ASC) 2000 uppgav att kvinnliga rökare var 40 procent större risk att dö av sjukdomen än kvinnor som inte röker, och manliga rökare var 30 procent mer sannolikt än manliga icke-rökare. Den europeiska Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC) genomförde en studie 2005 som en teori att människor som har kost hög i fett och rött kött men låg i fiber, frukt och grönsaker har en ökad risk att utveckla kolorektal cancer.

Flera andra faktorer föreligger som möjliga orsaker till kolorektal cancer. Dessa inkluderar betydande alkoholintag, inflammatoriska tarmsjukdomar, såsom ulcerös kolit eller Crohns sjukdom, brist på motion och virus. Även om mer arbete behöver göras för att verkligen fastställa orsakerna till kolorektal cancer, kan människor vidta vissa åtgärder i ett försök att undvika det. De som har familj historier av denna cancer uppmuntras att ha täta hälsokontroller, och en hälsosammare kost och motion kan hjälpa till att förebygga sjukdomen.

  • Kolorektal cancer uppstår i tjocktarmen.
  • I allmänhet, kvinnliga rökare står en högre risk för död i kolorektal cancer än deras rökfria motsvarigheter.
  • Manliga rökare är 30 procent större risk att dö av kolorektal cancer än manliga icke-rökare.
  • Människor bör konsumera färska grönsaker och frukt för att hjälpa till att förhindra sannolikheten att utveckla kolorektal cancer.
  • Kolorektal cancer börjar i tjocktarmen och ändtarmen.