Vad är Gerdy s Tubercle?

February 6

Gerdy s tuberkel är det område där iliotibial bandet och fascia lata gå in i skenbenet. Funktionen är uppkallad efter Pierre Nicolas Gerdy, den 19: e-talet Franska kirurg som först beskrev det. Den skenbenet, även känd som shankbone eller skenbenet, är en av de två benen i underbenet, som är den del under knäet; den andra underbenet ben är vadben. Den skenbenet är den större och starkare av de två och är känd som kroppens solida viktbärande ben. Gerdy s knöl ligger vid skenbenet precis under knäleden.

Ovanför Gerdy s knöl är fascia lata, som är knuten till knäet-joint stora punkter. Den fascia lata är ett skikt av fibröst, bindväv som finns i låret. Det är en djup fascia, vilket innebär att den omger och separerar individuella muskler. Den fascia lata gör detta för att skapa avdelningar av muskler.

Sträcker sig mot Gerdy s tuberkel och infoga sig i utbuktningen är iliotibial bandet. Även känd som iliotibial kanalen eller IT-bandet, det är en longitudinell fibrös förtjockning av fascia lata. Den iliotibial bandet börjar vid höftbenskammen av bäckenet, eller, mer specifikt, på krönet s iliaca tuberkel, vilket är den struktur bredaste punkt.

Den iliotibial bandet färdas nedåt på låret utsida delen till den laterala ytan av skenbenet övre extremitet kallas lateral Condyle. Den iliotibial bandet är ansvarig för stabilisering och förlängning knäet, samt ger den böjning. En alternativ term, Maissiat band, är uppkallad efter den person som upptäckte det, fransk anatom Jacques Maissiat.

Den kliniska betydelsen av Gerdy s tuberkel rör tibia stora avlånga höjd. Känd som tibial ischii, det ligger på skenbenet proximala ände, som är där de laterala och mediala delarna av benet övre extremitet slut. Dessutom markerar den plats där ligamentet av knäskålen, eller knäskålen, fäster. Detta område kan fraktur, vilket framgår av fall som rör skadade basketspelare.

Fransk kirurg Pierre Nicolas Gerdy, som levde mellan 1797 och 1856, krediteras med först beskriva denna tibial projektion. En Medicinska fakulteten i Paris professor känd för hans bidrag till områdena patologi och fysiologi, Gerdy hade flera andra anatomiska särdrag namnges efter honom förutom Gerdy s knöl.

  • Tibia tubercles ligger strax under knäskålen, som tekniskt kallas knäskålen.
  • Gerdy s knöl ligger vid skenbenet precis under knäleden.