Vad är Klättrare?

March 15

Klättrare är växter som växer upprätt, att förlita sig på andra växter, spaljéer, strukturer, och allt annat de kan hitta för support. Klättring vinstockar kan vara en attraktiv Förutom trädgård, och inkluderar växter såsom jasmin, bougainvillea, kaprifol, murgröna, kiwi, blåregn, clematis, några steg sorter, passionflower, morning glory och trumpet vinstockar, bland annat. Många plantskolor bär klättrare och kan beställa ytterligare sorter av särskild begäran från kunder.

Klättrare kan växa i ett antal olika sätt. Vissa lägger ut rankor som söker efter något att låsa på, fastställande av anläggningen på plats och gör det möjligt att gradvis växa högre och högre med tiden. Andra faktiskt spole deras stjälkar eller blad runt bärande konstruktioner. Vissa använder fästkuddar eller klasar av rötter att ta på sina stödstrukturer. Klättrare kan också helt enkelt växa upprätt utan att fästa sig, i vilket fall de kan behöva nålas på plats för att ge stöd; denna typ av klättraren ofta odlas på en axel, i vilket fall växten kommer att sprida ut när den når toppen av stödstrukturen.

En av fördelarna för klättrare är att de kan lägga horisontell höjd och textur till en trädgård, i synnerhet när de växer högre under åren. Detta kan göra en trädgård mer visuellt intressant. Klättrare är också perfekt för att skapa privatliv skärmar; de är inte så tät som träd och häckar, tar upp mindre plats i trädgården, och de kan ge en stor lummig och blommig skärm. Trädgårdsmästare kan också använda klättrare att dela en trädgård i olika områden, och att skapa dolda skrymslen i en trädgård.

När du köper en klättrare, bör trädgårdsmästare ta hand för att köpa en anläggning som kommer att växa i deras område. Nursery personal kan ha rekommendationer och trädgårdsmästare kan också leta efter blomstrande växter i grannskapet och se om något ser särskilt intressant eller inspirerande. Trädgårdsmästare kanske också vill överväga höjden av växterna som de köper; den högre en klättrare är när den köps, desto snabbare kommer det att uppnå en önskad höjd, men kortare växter är billigare på dagis.

Något annat att tänka på är om en klättrare är vintergrön. Lövfällande klättrare kan dystra under vintermånaderna, med en härva av bruna kvistar och grenar. Evergreens ser frodiga året runt, och i klimat där vintergröna klättrare kommer att växa, kan de vara ett bättre val. Detta gäller särskilt om de används för privatlivet.

  • Jasmin är en klättrande växt.
  • Ivy ofta odlas nära väggar och spaljéer.