Vad är Matting?

November 1

Matting ger ett underbart sätt att visa upp en speciell fotografi eller målning. Även en enkel bild eller en ödmjuk barnteckning tar centrum när den är korrekt tovigt och inramade. Dessutom hjälper den matt skydda bilden från att skadas genom att komma i alltför nära kontakt med glas.

Det finns ett antal specialinramningsbutiker som professionellt kommer mattan bilder eller teckningar. Men det är inte alltför svårt att göra en egen ram mattor när du har haft lite tid att öva. Mat ombord kan köpas på någon stor hantverksbutik. En vass kniv och en linjal är de enda andra verktyg som behövs för att slutföra projektet, trots att investera i en specialiserad matta fräs kan vara en bra idé om du planerar att skära mattor för foton och konstverk på en regelbunden basis. En matta fräs gör det enklare att skapa avfasade kanter och perfekt raka linjer.

Färgen på mattan är det första beslutet som du måste göra när man utformar en bild eller målning. Krämfärgade mattor är populära, eftersom denna färg är mångsidig nog att komplettera nästan alla bilder. Vita mattor fungerar bra för svartvit fotografi eftersom de förstärker den monokromatiska effekten av trycket. Mats i mörka färger används ibland för ett modernt utseende, men detta kan göra bilden verkar trångt om mattan inte är skickligt gjort.

Välja mellan en enkel eller dubbel mattan beror på den effekt du vill uppnå med det färdiga verket. Single mattor är vanligast för samtida eller abstrakt konst. Dubbel mattor ger en bit en mer formell, traditionellt utseende. När den andra färgen är en kontrasterande färg, dock är en dubbel matta en slående sätt att dra uppmärksamhet till bilden.

Även om det verkar naturligt att en matta ska vara perfekt kvadrat runt bilden, det är faktiskt bättre att hålla en något stort botten gränsen. Om du har lämnat en två tum gränsen för toppen av mattan, till exempel, kommer du vill lämna en extra halv tum på botten. Detta skapar en känsla av balans som är mer visuellt tilltalande än en matta som är lika på alla sidor.

Tänk på att inte alla artiklar måste tovigt. Bilder som innehåller gränselement lämnas ofta Utan maskfärg eftersom gränsen tjänar samma visuella ändamål som mattan. Mycket stora bilder lämnas ofta Utan maskfärg eftersom mattan skulle göra pjäsen för svårt att rama. En duk målning aldrig tovigt eftersom strukturen på duken kompletterar naturligt ramen.

  • Matting hjälper showcase konst eller foton.
  • Vita mattor fungerar bra för svartvit fotografering.