Franklin Delano Roosevelt och New Deal

October 25

År 1932, Herbert Hoover var USA: s president. År 1933 var han toast. Mycket av landet skyllde Hoover för depressionen, men grunden för det hade lagts långt innan han valdes 1928. Hoovers stort misstag var att han fortsatte att säga saker skulle bli bättre om alla var bara lite tålamod - och saker bara fick värre.

När nästa presidentval kom, var det ganska klart att demokraterna skulle kunna nominera en död hund och fortfarande slå Hoover. Lyckligtvis för landet, passerade de upp avlidna hundar och valde guvernör i New York. Hans namn var Franklin Delano Roosevelt, en appellation reduceras i tidningsrubriker och folkmun till "FDR."

FDR: s bakgrund

En avlägsen kusin till Theodore Roosevelt och den enda sonen till en förmögen järnvägen verkställande, FDR deltog de bästa privatskolor och examen från Harvard. Utbildad som advokat, Roosevelt gjorde i delstatsparlamentet, blev biträdande sekreterare i marinen, och hade en gränslös framtid. Då, 1921, slogs han av polio och lamslagen.

Men Roosevelt hade en okuvlig anda. Han valdes New Yorks guvernör 1928, tjänar ett rykte som en reformator. Demokraterna nominerade honom till presidentposten 1932 efter några bakom kulisserna manövrering av tidningsutgivare William Randolph Hearst och affärsmagnaten Joseph Kennedy. FDR kampanj på en "New Deal" plattform och enkelt besegrade Hoover.

Trots hans aristokratiska bakgrund, Roosevelt var mycket populära med den genomsnittliga killen, varav många inte visste att han kunde gå endast med ben hängslen och kryckor. (Nyhets fotografer och journal kameramän tog hand inte ta bilder av honom i "besvärliga" poser.) Men många konservativa och företagsledare, som ansåg honom en förrädare till hans klass, hatade honom.

FDR kan ha varit den perfekta president för tiden. Han var vänliga och trevligt ut, och återfinns sympati och självförtroende. Han visste hur man kompromissa, och liksom Lincoln och Washington, han visste hur man får ut det bästa av människor. Han hade tur - innan kontoret han undgick en mördares kulor medan ridning i en bil med Chicago borgmästare Anton Cermak i Miami (Cermak dödades). Han var inte rädd för att göra något, även om det visade sig vara fel: "Ta en metod", sade han, "och prova. Om det misslyckas, prova en annan. Men framför allt, göra något. "

FDR: s nya politik Deal

Roosevelt lyssnade hans egna råd och gjorde något. Stöds av friska demokratiska majoriteter i kongressen, FDR drivit igenom en bländande samling av program (många av dem mest kända av sina initialer) i hans första 100 dagar i regeringsställning. Produkterna från de första 100 dagarna (och i vissa fall lite längre) inkluderade

 • Emergency banklagen. Tre dagar efter att han tillträdde, FDR stängt alla banker. Sedan, den 9 mars, sköt han genom kongressen ett lagförslag som återupptas bankerna under noggrann övervakning. Räkningen, som tog alla åtta timmar att gå igenom, bemyndigade även kassan att utfärda mer valuta.
 • Civil beskyddkår (CCC). Skapade Denna 1.300 läger runt om i landet för att ge unga män nya jobb (på $ 30 i månaden, med $ 22 skickas hem till sina familjer) i att bevara naturresurser. Genom 1941, anställd CCC 2,5 miljoner män, som planterade mer än 17 miljoner träd och gjort förbättringar i mängder av statliga och nationalparker.
 • Federal Emergency Relief Act (FERA). Den FERA förutsatt småningom totalt 500 miljoner dollar i bistånd till statliga och lokala myndigheter.
 • Civic Works Administration (CWA). Den CWA förutsatt ungefär 4 miljoner jobb i att bygga vägar, flygplatser, skolor, avloppssystem och andra medborgerliga projekt.
 • Agricultural Adjustment Act (AAA). I grund och botten, det betalade bönderna inte producera så mycket mat. Det räddats bönder ut, åtminstone lite, och ökade priser gård till mer lönsamma nivåer.
 • Villaägare Lån Act. Förutsatt Detta medel för att hjälpa till att hålla husägare från att förlora sina hem till inteckning utmätningar.
 • Tennessee Valley Authority Act (TVA). En av de mest innovativa av de Nya program Deal, TVA skapade en oberoende myndighet som hade uppsikt över utvecklingen av dammar och andra projekt i Tennessee River Valley. TVA omfattade 40.000 kvadrat miles i sju delstater. Den byggde 16 dammar, tog över 5 mer, och förutsatt elkraft till 40.000 familjer som tidigare hade ingen. TVA levererade också gödsel, förutsatt kontroll av översvämningar och bättre flod navigering, och återplanteras stora områden.
 • Sanning i Securities Act. Denna lag krävs nya aktier och obligationer som erbjuds till försäljning ska registreras med den nya Securities Exchange Commission (SEC) och krävs mäklare att helt lämna all bakgrundsinformation.
 • Glas-Stegall banklagen. Denna lag uppdrag att bankerna får ut av investeringsverksamhet och begränsad användning av bank pengar på aktiespekulation. Det skapade också federala garantier för personliga bankkonton.
 • National Industrial Recovery Act (NIRA). Detta ambitiösa program har utformats för att få industrin att samarbeta för att högsta antal timmar, minimilöner och priskontroller genom en organisation som kallas National Recovery Administration (NRA). Den NIRA förklarades grundlagsstridig av högsta domstolen 1935 för att ge för mycket makt till programmets icke-statliga administratörer.
 • Works projekterar administrationen (WPA). Denna organisation skapat en mängd federala projekt som sträckte sig från rengöring slummen och ge el till landsbygden för att måla väggmålningar på väggarna i offentliga byggnader och sätta på pjäser för publiken som betalade bara vad de hade råd.

1935 Roosevelt läggas till hans alfabet soppa av program genom att få kongressen att anta Social Security Act, som började en svepande federalt system av arbetslöshetsförsäkringen och ålderspension betalas av både arbetsgivare och arbetstagare genom löneskatter. År 1938 undertecknade han Fair Labor Standards Act, vilket skapade en nationell minimilön på 25 cent per timme och en maximal arbetsvecka på 44 timmar.

Vid tiden de 1936 valen rullade runt, var saker att se upp. Arbetslösheten hade sjunkit från 12 miljoner till ca 9 miljoner. Genomsnittlig veckolönen hade ökat från $ 17 till $ 22. Så trots republikanska förutsägelser att demokraterna skulle skapa en socialistisk stat, FDR var lätt omvald.