Vad är skillnaden mellan bakpulver och Soda Ash?

November 13

Bakpulver och soda är liknande, men ändå har en annan kemisk makeup, reaktioner och användningsområden. Bakpulver, känd som natriumbikarbonat (NaHCO3) är sammansatt av en atom av natrium, en väteatom, en atom av kol och tre syreatomer. Soda, känd som natriumkarbonat (Na2CO3) är tillverkad av två atomer av natrium, en atom av kol och tre syreatomer. I båda föreningarna kommer natrium separera från kolet när det blandas med vatten, men deras svar är olika. När bakpulver bryter ner, vacklar den mellan en syra och bas stat, medan soda blir en bas, som kan användas för att neutralisera syror.

Bakpulver är en vanlig ingrediens i matlagning. Vid blandning med vatten och en syra, ger den av koldioxidgas, som orsakar de bakade varor att stiga. Denna sprudlande biprodukt gör bakpulver en hjälpsam ingrediens i kolsyrade drycker också. Natriumbikarbonat har många ytterligare användningsområden; det är en deodorizer, en ingrediens i tandkräm, rengöringsmedel, ger lindring för kräfta sår, och används för att dra giftet från insekts och maneter svider. Det kan också släcka små bränder, stöta bort myror och kackerlackor, och hålla kaniner från att äta trädgårdsväxter.

pH (potential väte) mätningar avslöjar om ett ämne är surt eller basiskt, eller en syra eller bas. pH-nivåer mäts på en skala från noll till 14; Ju lägre siffra, desto surare ämnet. Simbassänger bör ha ett pH-balans i mellanregistret, vilket gör det möjligt för klor för att arbeta effektivt utan att bränna huden eller ögonen av simmare. Soda är mer basisk än bakpulver, och är det föredragna tillsats att höja pH-nivåer i simbassänger.

En av de första användningsområdena för natriumkarbonat var glassmaking, som går tillbaka tusentals år till glasproduktionen i Egypten. Århundraden senare, är glasproduktionen fortfarande den primära konsumenten av soda. Det är också en viktig ingrediens i tvål, tvättmedel, färgämnen och tillverkningsprocesser. Papperstillverkning använder natriumkarbonat för att mjuka träpartiklarna i pappersmassa.

Natriumkarbonat ursprungligen härstammar ur askan av brända tång, men natriumkarbonat kan utläsa ur askan av många växter, samt från bordssalt. I Green River, Wyoming, innehåller en förhistorisk lakebed cirka 200 miljarder ton av en mineralfyndighet som kallas trona, vilket egentligen natriumseskvikarbonat. Den trona Depositionen ligger mellan lager av sandsten och skiffer, och bryts och bearbetas till natriumkarbonat. Andra naturliga fyndigheter av natriumkarbonat finns runt om i världen, inklusive Afrika, Asien och Mellanöstern. Bakpulver, å andra sidan, inte bryts, men är en biprodukt av sodaproduktion.

Soda kan också framställas syntetiskt använder Solvay processen, skapad av en schweizisk kemist på artonhundratalet. Vissa länder, som Australien och Indien, producerar natriumkarbonat från kalksten, salt och koks. För närvarande är Kina den ledande tillverkaren av soda, om USA följer på en nära andra, och konkurrensen mellan de två länderna är hård. Efter USA, ledande producenterna är Ryssland, Tyskland, Indien, Polen, Italien, Frankrike och Storbritannien.

  • Bakpulver är mindre alkalisk än soda.
  • Bakpulver kan stöta bort kackerlackor.
  • Jar och en skopa med bakpulver (natriumbikarbonat).
  • Bakpulver tandkräm.
  • Soda.
  • Soda kan sättas till simbassänger för att höja pH-nivå.
  • Koks kan användas för att producera soda.