Vad är Swamp Milkweed?

August 5

Swamp milkweed är en perenn blommande växt som finns i våta och fuktiga jordar som de nära floder, bäckar, diken och kärr. Denna anläggning är infödda till Nordamerika och finns spridda över denna kontinent utöver odlas ornamentally i många regioner i världen. Ett antal unika sorter har utvecklats för prydnadsändamål och är tillgängliga via plantskolor och trädgårdsleverantörer, samt trädgårds börser.

Denna anläggning är örtartade och kort, med långa, smala blad. Blommorna produceras i blomflockar och i naturen varierar i färg från lila till vitt. Sorter som utvecklats för användning i trädgårdar kommer i nyanser som rött, orange och gult. När blommorna vissna, ersätts de av långa frökapslar som så småningom spricka öppna explosivt att släppa fröna. Fröna har fjäderlätt bilagor för att hjälpa dem flyta i vindar, så att växten kan fördela sig.

Swamp milkweed växer i USA: s jordbruksdepartement (USDA) zoner tre till åtta. Det tål fuktiga, fuktiga och våta jordar, och har rotsystem specifikt anpassade för jordar med låg syrehalt, som syftar till att göra det möjligt för växten att frodas i våta förhållanden. Känd formellt som Rosensidenört är denna växt mycket attraktiv för fjärilar och andra pollinatörer, tack vare den rika nektar den producerar. En giftig, bitter-provsmakning sap i stjälkarna är utformad för att stöta bort växtätare.

Människor är intresserade av växande träsk milkweed i sina trädgårdar kommer att behöva ett utrymme med tung, våt jord. Växterna kan odlas som prov eller hopade planteringar och kan göra bra i gränser och kant, där färgglada blommorna kommer att uppskattas. För att förhindra träsk milkweed från återsådd sig alltför frikostigt, kan frökapslarna skäras bort som de börjar att utveckla och innan de spricker öppen för att släppa fröna. Frön inte alltid föder sant och det är viktigt att vara medveten om detta när skörda frön att plantera någon annanstans.

Trädgårdsmästare intresserade av att locka fåglar och fjärilar kan använda denna växt, och kanske vill överväga att inrätta det nära en damm eller pool att tillgodose vattenbehov. Det kan odlas i full sol till halvskugga och tål jord med dålig näring, även om den föredrar jord arbetat med några organiskt material för att ge en källa till mat. Swamp milkweed är också lämplig för containerträdgårdsskötsel, även om fuktnivåerna i marken måste noga övervakas för att hitta en balans mellan uttorkning och drunkning rötterna.

  • Simmade milkweed är en växt som finns i träsk.