Nätverks Grundläggande: OSI Data Link Layer

December 17

Open Systems Interconnection (OSI) Datalänkskiktet är det lägsta skiktet vid där mening delas de bitar som sänds över nätverket. Datalänkprotokoll adress saker som storleken på varje paket av data som ska skickas, ett sätt att ta itu med varje paket så att itâ € s levereras till den avsedda mottagaren, och ett sätt att se till noder donâ € t försöka överföra data med samtidigt.

Datalänkskiktet ger också grundläggande felsökning och korrigering för att säkerställa att de data som skickas är samma som de uppgifter som erhållits. Om ett ej korrigerbart fel inträffar, måste datalänken standarden anger hur noden ska informeras om felet så att det kan återutsända data.

Vid datalänkslagret, varje enhet i nätverket har en adress som kallas Media Access Control-adress, eller MAC-adress. Denna adress är faktiskt fastprogrammerade i varje nätverksenhet av tillverkaren. MAC-adresser är unika; inte två nätverksenheter som görs av alla tillverkare som helst i världen kan ha samma MAC-adress.

Du kan se MAC-adressen för en computerâ € s nätverkskort genom att öppna ett kommandofönster och kör kommandot ipconfig / all. I detta exempel är MAC-adressen för nätverkskortet A4-BA-DB-01-99-E8. (Kommandot ipconfig refererar till MAC-adressen som den fysiska adressen.)

Nätverks Grundläggande: OSI Data Link Layer

Två typer av datalänkskiktet enheter används ofta på nätverk: broar och switchar. En bro är en intelligent repeater som är medveten om MAC-adresserna för noderna på vardera sidan av bron och kan vidarebefordra paket därefter. En switch är en intelligent nav som undersöker MAC-adressen för ankommande paket för att avgöra vilken port att vidarebefordra paketet till.

En viktig funktion hos datalänkskiktet är att se till att två datorer donâ € t försöka skicka paket över nätverket samtidigt. Om de gör det, kommer signalerna kolliderar med varandra, och överföringen ska förvrängd.

Ethernet åstadkommer detta konststycke genom att använda en teknik som kallas CSMA / CD, som står för Carrier Sense Multiple Access med kollisionsdetektering. Denna fras är en munsbit, men om du tar isär den bit för bit, € youâ ll få en uppfattning om hur det fungerar.

  • Carrier förnuft innebär att när en enhet vill skicka ett paket över nätverket media, först lyssnar till nätverksmedier för att se om någon annan redan skickar ett paket.
  • Multiple access innebär att ingenting hindrar två eller flera enheter från att försöka skicka ett meddelande samtidigt. Visst, lyssnar varje enhet innan du skickar. Men anta att två enheter lyssnar, hör ingenting, och sedan fortsätta att skicka sina paket samtidigt?
  • Kollisionsdetektering innebär att efter en enhet skickar ett paket, lyssnar man noga för att se om paketet kraschar in i ett annat paket. Detta är ungefär som att lyssna på skrikande bromsar vid fyrvägs stopp. Om enheten hör screechingen av bromsar, väntar den en slumpmässig tidsperiod och sedan försöker skicka paketet igen.

CSMA / CD fungerar ganska bra för mindre nätverk. Efter ett nätverk slår ca 30 datorer, dock paketen börjar kollidera som en galning, och nätverket saktar till en genomsökning. När det händer, bör nätverket delas upp i två eller flera separata sektioner som ibland kallas kollision domäner.