Vad är existentiell depression?

December 12

Existentiell depression uppstår när en person ifrågasätter syftet med hans eller hennes liv. Det härstammar oftast från att ha en existentiell kris, där han eller hon utvecklar en nyfunnen uppskattning av dödligheten. Vigsel, dödsfall och upplösningar är vanliga orsaker till existentiell depression. Både barn och vuxna kan utveckla existentiell depression, men problemet är mer sannolikt att uppstå i synnerhet intelligenta individer. Terapi oftast innebär att rikta en patientâ € s uppmärksamhet på en annan värdig fokus, liksom hans eller hennes vänner, familj eller andra fritidsintressen.

Denna typ av depression är uppmanad av insikten att en person har förment liten betydelse totalt sett. En person kan inse att han eller hon inte kommer att vara vid liv särskilt länge, och inte heller kommer världen påverkas avsevärt på lång sikt genom att hans eller hennes närvaro och passerar. Någon som lider av existentiell depression kan också förundras över hur skört livet är och hur lätt och plötsligt döden kommer.

Nästan någon erfarenhet, vare sig angenämt eller plågsamt, kan vara en orsak till denna typ av depression. En person kan börja undra om hans eller hennes liv hade mening inför en trevlig upplevelse, såsom äktenskap eller har barn. Å andra sidan, någon som har en negativ upplevelse, som en upplösning eller död av en nära anhörig, kan undra om hans eller hennes liv har fortfarande betydelse. Dessutom ibland nå en viss ålder en person anser betydande kan utlösa en kris på grund av misslyckade prestationer och utsikterna för att vara närmare döden.

Existentiell depression ses ofta i begåvade barn och vuxna i högre intelligens i allmänhet. Barn som bedöms vara begåvad anses mer mottagliga för att uppleva existentiell depression. Deras högre än genomsnittet intelligens tillåter dem att visa världen på olika sätt sina kamrater inte. Ett sätt att hantera detta är beröring terapi, där en förälder instrueras att krama eller high-five barnet oftare att bryta igenom känslan av isolering.

Det finns ingen "bästa" sätt att hantera existentiell depression. Många metoder involverar distrahera en patient med annat av betydelse, som familj. Vissa människor tycker lättnad i att fokusera på deras fysiska utseende, rikedom, eller religion. Ibland är terapi inte nödvändigt; till exempel, är det normalt för en tonåring att gå igenom en existentiell kris, men han eller hon är oftast snabba att finna mening i vänner, skola eller fritidsintressen. Ändå är det säkrast att kontakta en psykolog för att utvärdera situationen.

  • Det är normalt för tonåringar att gå igenom existentiella kriser.
  • Existentiell depression ses ofta i begåvade barn och vuxna i högre intelligens i allmänhet.
  • Någon som ifrågasätter hans liv syftet kan ha drabbats existentiell depression.
  • Tonåringar skriver ofta om existentiella frågor i sina dagböcker.
  • Personer som lider av existentiell depression kan inte känna sig som svar återfinns i traditionell religion.