Vad är Llapingacho?

October 26

Llapingacho är en välkänd maträtt med ursprung från Ecuador i Sydamerika, som när översatt betyder "ost omelett." Skålen består av två huvudkomponenter - potatis och ost. Potatisen mosas och gjordes till en bulle som sedan fylls med mjuk ost. Det är främst gjord med användning av potatis kan emellertid också göras llapingacho använder pannkakor. Biffarna eller pannkakor fyllda med ost kokas tills gyllenbrun och serveras vanligtvis som en sida skålen eller förrätt.

Det är ingen överraskning att potatis är en av de viktigaste ingredienserna i llapingacho. Potatis var först odlas i Sydamerika av Inka folket. Medan Inkariket var bebor Ecuador, dess folk utvecklat metoder för att bevara potatis och också upptäckt olika tekniker för att förbereda den. Populariteten av skålen snart utvidgas förbi högländerna i Ecuador, och så småningom gjorde sin väg till provinserna i östra Ecuador och längs den ecuadorianska kusten. Som skålen spridning, människor som besöker från utlandet snart upptäckte det och sedan dess har llapingacho varit tillagas i olika länder runt om i världen.

Förbereda llapingacho är inte svårt om rätt ingredienser används. Det är viktigt att använda potatis som stärkelsehaltiga, såsom russetpotatis, att säkerställa att de håller ihop, och ost som är mjuk och formbar för en fyllning. Den första uppgiften när de förbereder llapingacho kokar potatisen tills de är mjuka och kan mosas. När smaksatt med salt och peppar, är sautérade lök sattes till potatisblandningen, som sedan lämnas att svalna. När svalnat är det rullade till bollar och små bucklor görs i mitten och fylld med mjukost. Det är också viktigt under framställningen för att säkerställa att osten är fyllda så att ingen exponeras under tillagningen, vilket kan brinna.

Traditionellt är llapingacho tillagas med hjälp av en grillpanna. När de placeras på en sten eller tegel platta grill, är skålen antingen tillagas i en kamin eller över öppen eld tills de är knapriga och gyllenbruna. Även om detta kan det traditionella sättet att laga mat, en mer bekväm metod kan vara att använda en stekpanna.

Den llapingacho serveras vanligtvis med ett stekt ägg, en inlagd tomat sallad, korv, och avokado, och är klädd i salsa de mani eller jordnötssås. Den kan ätas som förrätt och är också ätit till frukost. Generellt är dock det serveras vanligtvis som en sida skålen.

  • Inka folket var de första att odla potatis.
  • Llapingacho serveras med stekt ägg.
  • Potatis är en viktig ingrediens i llapingacho.