Vem var Helena Rubinstein?

December 12

Helena Rubinstein byggde ett imperium som säljer kosmetika i en tid då det inte fanns några möjligheter till sysselsättning för kvinnor och de flesta kvinnor inte bära smink. Hon föddes 1870 i Krakow, Polen, som då var en del av Österrike-Ungern, och var den äldste av åtta barn. Hennes far var en butiksägare.

Vid 18 flyttade Helena Rubinstein till Australien och medan hon var där, började Helena behandlar kvinnors soltorkade hudåkommor med en ansiktskräm formel utvecklad av Jacob Lykusky, en ungersk kemist. Hon snart etablerat sig i Melbourne och med 1908 hade samlat tillräckligt med pengar för att lämna en av sina systrar som ansvarar för butiken så hon kunde flytta till London för att expandera sin verksamhet. Detta uppnåddes i en tid då kvinnor sällan, om någonsin, fått banklån.

En gång i London, träffade Rubinstein och gifte sig med sin första make, Edward William Titus, en amerikansk journalist, och hade två söner. Genom 1912, hade familjen flyttat till Paris, Frankrike. Helena Rubinstein verksamheter var blomstrande och hennes Paris etablering blev en salong. Socialites och kändisar var inbjudna till hennes hem för extravaganta middagar. Hennes kontakt med de rika, berömda och beryktade höjde hennes sociala status och populariteten av hennes skönhetsprodukter följde efter. Även i Paris, Titus körde ett litet förlag, som publicerade den ökända Lady Chatterly älskare.

Med utbrott av första världskriget, flyttade familjen till New York City för säkerhets- och affärsmöjligheter. Amerikanska kvinnor representerade en ny gräns för hennes växande kosmetiska linje. Hennes skönhet Programmet inleddes med tolv hudbehandlingar. När kvinnorna blev vana vid att köpa hennes hudvårdsprodukter på hennes spa, blev det lättare att övertala dem att också prova hennes pulver och rouges. Hon och Elizabeth Arden blev våldsamma affärs rivaler; båda kvinnorna var mycket kunniga om vad det tog att sälja skönhetsprodukter.

Genom 1937, Helena Rubinstein och Edward Titus avslutade vad som hade blivit en stormig äktenskap. Titus hade ofta gjort sig skyldig till otrohet. Ett år senare Rubinstein gifte Artchil Gourielli-Tchkonia, som kanske eller kanske inte ha varit en prins i Georgien, som då var en del av Sovjetunionen. Gourielli-Tchkonia var mer än tjugo år yngre än Rubinstein.

Helena Rubinstein var en studie i kontraster. Hon hade påkostade smaker i konst, möbler, mode och smycken; men hon skulle bära billiga nattlinnen och packa hennes lunch i en brun påse. Hon kunde vara mycket generös och blev en berömd filantrop, men hjälpte inte Marc Chagall få hans dotter och son-in-law av Nazityskland. Kanske att minnet bidrog till hennes beslut att grunda Helena Rubinstein Pavilion of Contemporary Art i Tel Aviv och andra filantropiska orsaker i Israel. Hon dog av naturliga orsaker i vid en ålder 94 och begravas i Mount Olivet Cemetery i Queens, New York.

  • Helena Rubinstein föddes i Krakow, Polen 1870.